Mourad ALLILI

Na het presidentiële debat in Frankrijk: "Marine Le Pen kwam rustig over, Emmanuel Macron ging meer in de aanval"

Het debat tussen de twee Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen heeft geen overtuigende winnaar opgeleverd. "Ze hebben het allebei vrij goed gedaan", zegt VRT-journalist Steven Decraene die in Frankrijk de verkiezingen volgt. "De Fransen hebben het inhoudelijke debat gekregen waarop ze zaten te wachten."

Gisteren zijn de twee kandidaten voor het Franse presidentschap met elkaar in debat gegaan op de televisie. Zondag kiezen de Fransen een nieuwe president en dat wordt ofwel huidig president Emmanuel Macron of uitdager Marine Le Pen. Vijf jaar geleden namen ze het ook al eens tegen elkaar op en toen kwam Le Pen heel slecht uit het debat. Nu deed ze het veel beter. "Ze heeft zich kalm kunnen houden", zei Steven Decraene vanmiddag in een VRT NWS Live. 

Ook collega Rony Van Gastel vond dat Le Pen opvallend rustig was. "Ze gedroeg zich presidentieel. Ze ging weinig in de aanval. Ook Emmanuel Macron kwam heel rustig en overtuigend over, maar hij ging wel in de aanval. Hij onderbrak Le Pen ook meer. Dat vond ik verrassend", zei hij in "De ochtend" op Radio 1.

Decraene zag wel dat Emmanuel Macron zich af en toe moest inhouden. "Macron heeft het imago van een elitaire man te zijn. Hij is een krak in cijfers en heeft alles altijd onder controle, maar dat komt bij mensen soms over als te belerend. In het debat is hij er grotendeels in geslaagd zijn arrogantie achterwege te laten."

Emmanuel Macron is er grotendeels in geslaagd zijn arrogantie achterwege te laten

Steven Decraene, VRT-journalist en Frankkrijkkenner

Bekijk hier de uitgebreide analyse van het debat door Frankrijkkenner Steven Decraene (VRT NWS Live):

Videospeler inladen...

Geen knock-out

Uit een peiling van de Franse nieuwszender BFM blijkt dat 6 op de 10 kijkers vond dat Macron het beste uit het debat kwam. 4 op de 10 vond Marine Le Pen het beste. "Er is dus geen duidelijke winnaar of knock-out in het debat", zegt Van Gastel. 

Beide kandidaten hebben hun programma duidelijk kunnen maken. "Dat vond ik de sterkte aan het debat. Het ging ergens over. Het zijn twee kandidaten met een totaal verschillend programma en dat konden ze beargumenteren." Ook Decraene vond het debat inhoudelijk heel interessant. "Ze hebben hun programma allebei passioneel verdedigd."

Het debat zal Le Pen niet dichter bij het presidentschap brengen

Rony Van Gastel, VRT-journalist en Frankrijkkenner

"Naar het einde van het debat toe, werd Le Pen wel sterker, maar de eerste 20 minuten, als de meeste mensen kijken, is ze er nooit in geslaagd in te hakken op het beleid van Macron", zegt Van Gastel.

Le Pen ligt op dit moment achter in de peilingen over wie de nieuwe Franse president wordt. Zij had het dus meer nodig om het debat te winnen dan Macron. "Het debat zal Le Pen niet dichter bij het presidentschap brengen." 

Beluister hier de volledige analyse van Rony Van Gastel in "De ochtend" op Radio 1:

Minder kijkers voor debat dan 5 jaar geleden

Bijna 15,6 miljoen kijkers hebben gisterenavond het verkiezingsdebat gevolgd tussen de Franse presidentskandidaten Marine Le Pen en Emmanuel Macron. Dat zijn er minder dan bij het debat in 2017, zo blijkt uit cijfers van Médiamétrie. Vijf jaar geleden waren er bijna 16,5 miljoen kijkers.

Het enige en ook laatste debat in deze verkiezingscampagne begon gisteravond om 21 uur en werd live uitgezonden op vier Franse zenders. Op TF1 en France 2 alleen waren er 14,05 miljoen kijkers, ook minder dan in 2017 toen die twee zenders 15,1 miljoen kijkers konden strikken.

Meest gelezen