Foto: Wouter Demuynck

Art For Care brengt kunst uit het S.M.A.K. tot op de ziekenhuisvloer in Geel: "Kunst is essentieel voor het welzijn"

Het Ziekenhuis Geel komt met een primeur voor alle kunstliefhebbers onder haar patiënten. In samenwerking met het S.M.A.K.-museum uit Gent wil het in het ziekenhuis privétentoonstellingen organiseren voor haar patiënten. "Gezondheid draait om meer dan het behandelen van ziekte. We hebben een algemene visie rond gezondheid en welzijn. Kunst is daar een essentieel onderdeel in", benadrukt CEO Jan Flament. 

Het eerste groepje patiënten van het Ziekenhuis Geel kreeg vandaag een privévoorstelling van een deel van de collectie van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) uit Gent. Een gids van het museum bezocht de revalidatieafdeling en toonde werken van bekende kunstenaars zoals Ricardo Brey, Guillaume Bijl en Navid Nuur met de nodige uitleg bij. 

CEO Jan Flament is zeer verheugd over het pilootproject. "We zijn het eerste ziekenhuis dat zoiets onderneemt. Het is een proefproject, maar de contacten met het S.M.A.K. waren al in de voorbereiding zeer goed. We bleken direct op dezelfde golflengte te zitten. De afstand Gent-Geel was dus geen probleem. Daarnaast moeten we objectief vaststellen dat Geel het centrum van de wereld is. Ik snap dus dat het museum hier een eerste keer samenwerkt met een ziekenhuis", knipoogt de directeur. 

Eerder werkte het ziekenhuis al samen met de stad, plaatselijke scholen en cultuurhuis De Warande uit Turnhout. "Dat past allemaal in ons beleid. Gezondheid stopt niet bij het behandelen van ziekte. We denken aan het welzijn van de patiënten. Kunst is een essentieel onderdeel in onze visie rond gezondheid en welzijn. Het kan een ongelooflijke meerwaarde hebben."

Nog wat zoeken

Het project van vandaag staat volgens de directeur nog wel in de kinderschoenen . "Het is nog zoeken hoe het er net zal uitzien. We proberen zelf ook creatief te zijn en kijken wat de mogelijkheden zijn. Vandaag was het een groepsgebeuren, maar het kan ook dat de gidsen op de kamer zullen langsgaan of dat er workshops komen voor langdurige patiënten. Ook bekijken we of we het op andere afdelingen kunnen organiseren. De medewerkers van het museum  zoeken natuurlijk ook mee naar de beste aanpak. Net zoals de patiënten. Ook zij krijgen de inspraak om te vertellen hoe ze het ervaren en wat ze het beste vinden."

Meest gelezen