Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Biden kondigt opnieuw 800 miljoen dollar militaire steun aan voor Oekraïne: "VS kan dit lang volhouden"

De Amerikaanse president Joe Biden maakt opnieuw 800 miljoen dollar vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Het gaat om onder meer zware artillerie en munitie die Oekraïne moeten helpen bij de strijd in het oosten van het land. Sinds de start van de oorlog heeft de VS in totaal al zo'n 3,4 miljard dollar besteed aan militaire steun voor Oekraïne. 

"De frontlinie van de vrijheid", zo noemt de Amerikaanse president Joe Biden Oekraïne. Volgens Biden moet het Westen snel meer hulp leveren aan de Oekraïense troepen, nu het Russische leger zich volop op de Donbas-regio richt, in het oosten van het land. 

"Dit is een kritieke periode waarin Rusland zich voorbereidt op de volgende fase van de oorlog", zei de Amerikaanse president Biden tijdens een persconferentie in het Witte Huis. 

"De Verenigde Staten en onze bondgenoten doen er alles aan om Oekraïne te blijven voorzien van de wapens en de uitrusting die hun strijdkrachten nodig hebben om hun land te verdedigen."

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

De Verenigde Staten doen er alles aan om Oekraïne te blijven voorzien van de wapens 

Joe Biden, Amerikaans president

Daarom haalt Biden opnieuw grote middelen uit de kast. Hij maakt opnieuw 800 miljoen dollar vrij voor militaire steun aan Oekraïne. De VS gaat onder meer zware artillerie en munitie leveren die geschikt zijn voor de nieuwe strijd in de overwegend vlakke Donbas-regio in het oosten. Heel concreet heeft Biden het over "zware artilleriewapens, tientallen houwitsers, 144.000 munitiepatronen en tactische drones".

Eerder vandaag zat president Biden samen met de eerste minister van Oekraïne om de Amerikaanse steun te bespreken:

Vorige week nog keurde Biden ook al een steunpakket van 800 miljoen dollar goed. In totaal hebben de Verenigde Staten al zo'n 3,4 miljard dollar uitgegeven aan militaire steun voor Oekraïne sinds de start van de oorlog op 24 februari. 

"De Verenigde Staten kunnen dit lang volhouden", verzekerde president Biden. De VS  maakt ook nog eens voor 500 miljoen dollar vrij voor economische hulp aan Oekraïne. Dat geld moet onder meer dienen om de Oekraïense economie te stabiliseren en steden te helpen die na de Russische aanval verwoest zijn. Biden heeft ook bekendgemaakt dat aan Rusland gelieerde schepen niet langer welkom zijn in Amerikaanse havens.

Over de situatie op het terrein is Biden duidelijk. Hij noemt de strijd om de Oekraïense hoofdstad Kiev een "historische overwinning voor de Oekraïners". De Amerikaanse president betwijfelt ook dat Rusland de zuidelijke havenstad Marioepol echt controleert. Eerder vandaag noemde de Russische president Poetin de "bevrijding" van Marioepol "een succes". Rusland heeft de havenstad grotendeels in handen, op de Azovstal-fabriek na. Daar verschansen zich vermoedelijk nog een 2.000 militairen en mogelijk ook burgers. 

Meest gelezen