BEKIJK - Een ongeziene confrontatie: Bouchez (MR) en Van Grieken (Vlaams Belang) doen debat Macron-Le Pen over 

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hebben in "Terzake" het debat tussen de Franse president Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het Rassemblement National in het kort overgedaan. Het werd een ongeziene confrontatie tussen twee totaal uiteenlopende visies, maar wel eentje die best historisch te noemen is.

"Terzake" had een primeur vanavond: een Franstalig politicus die in debat gaat met een politicus van Vlaams Belang. Het is de eerste keer dat een partijvoorzitter van een grote Franstalige politieke partij dit doet, want in de Franstalige politiek wordt praten met Vlaams Belang beschouwd als doodzonde (vanwege het cordon sanitaire red.). Politici van Vlaams Belang komen trouwens  ook niet aan het woord in de Franstalige media.

Maar het debat gisteravond tussen de Franse presidentskandidaten Macron en Le Pen bleek een ideale aanleiding om Georges-Louis Bouchez en Tom Van Grieken te vragen, als enthousiaste supporters van respectievelijk de Franse president en de leider van het radicaal-rechtse Rassemblement National. Hoewel het debat tussen Bouchez en Van Grieken al heel snel een Belgische twist kreeg.

In welke taal debatteren?

Deze vraag was niet aan de orde in Frankrijk, maar blijft onvermijdelijk in België. Tom Van Grieken feliciteert Georges-Louis Bouchez dat hij het debat met hem aangaat, maar voegt er meteen aan toe dat dit de volgende keer misschien kan in "de taal van de meerderheid van de Belgen". "We zijn een land met drie officiële talen", repliceerde Bouchez. "U moet dat respecteren. Misschien vindt u dat niet leuk, maar het is de realiteit van het land waarin we leven."

Bouchez zegt dat het misschien fout is geweest om het land op te splitsen in drie taalgebieden: "We hadden ervoor moeten zorgen dat de drie talen in heel het land gesproken konden worden.".

"Het is net in Franstalig België waar het Nederlands niet wordt geapprecieerd", kaatst Van Grieken de bal terug. "België kan misschien meertalig zijn, maar Vlaanderen is ééntalig. Dat is misschien een verrassing voor u."

Tom Van Grieken en Georges-Louis Bouchez kruisen de degens over taal:

Videospeler inladen...

Serieus of niet serieus?

Georges-Louis Bouchez associeert zich graag met Emmanuel Macron, met wie hij naar eigen zeggen een liberale filosofie deelt. Tom Van Grieken leunt graag aan bij de partij van Marine Le Pen waar hij het nationalisme en het identitaire terugvindt. Bouchez en Van Grieken doen hier de confrontatie tussen Macron en Le Pen over. 

"Gisteren heeft Marine Le Pen getoond dat het Rassemblement Nationale het failliet van Frankrijk betekent", gaat Bouchez in de aanval. "Wel, het Vlaams Belang is het failliet van Vlaanderen." Dat komt volgens hem omdat de partij de sociaal-economische recepten van links heeft overgenomen, maar weigert de belastingen te verhogen. "U bent nog gevaarlijker dan de communisten, want u doet dezelfde sociale uitgaven, maar als u de belastingen niet verhoogt, creëert u nog een groter gat. U bent dus het failliet van Vlaanderen."

Dat laat Van Grieken zich niet zeggen. "Vlaanderen is welstellend en rijk genoeg om dat te doen", zegt hij. "Al sinds 1830 leeft Wallonië aan het infuus."

"Hier krijg je alle karikaturen in één keer", antwoordt Bouchez. "U vergat de kijker te vertellen dat Wallonië de eerste klant van Vlaanderen is. U hebt er dus alle belang bij dat Wallonië zich economisch zo vlug mogelijk ontwikkelt. En dat is net het project van mijn partij."

Tom Van Grieken en Georges-Louis Bouchez over hun politiek project:

Videospeler inladen...

Hoe zit dat met de Russen?

Gisteravond kreeg Marine Le Pen het moeilijk toen Emmanuel Macron haar het vuur aan de schenen legde over haar banden met Rusland, en met name in verband met de lening die ze afsloot bij een Russische bank. "Wij hebben een ander financieringssysteem", maakt Tom Van Grieken zich sterk. Hij vindt het kwalijk dat journalisten het narratief van zijn politieke tegenstanders overnemen over de banden van partijgenoten met Rusland.

"Tom Van Grieken wil op Europees niveau het identitaire vertegenwoordigen, maar hij vindt het niet erg dat een nationalistische partij (van Le Pen, red.) bindingen heeft met een ander land (Rusland, red.)", fileert Georges-Louis Bouchez. "Het is erg verontrustend dat een land als Rusland de Franse politiek zou kunnen dicteren omdat Le Pen er belang bij heeft Vladimir Poetin een plezier te doen. Dat u dit probleem niet ziet, toont dat u niet van Vlaanderen houdt."

Het debat over mogelijke banden met Rusland verhit de gemoederen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen