Broederschap uit Ruisbroek voor het eerst na corona weer op bedevaart naar Scherpenheuvel

Het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel uit Ruisbroek, een deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, kan na twee coronajaren weer op bedevaart. Dat vertelt Robert Hoefman van het Broederschap bij Radio 2 in Antwerpen. Hij liep al 57 keer mee naar Scherpenheuvel.

In het Pinksterweekend kunnen de leden van het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel uit Ruisbroek, deelgemeente van Puurs-Sint-Amands, eindelijk weer op bedevaart. Het Broederschap bestaat al 207 jaar en kon de afgelopen twee jaar door corona niet op pelgrimstocht. Zelfs tijdens de oorlog is het Broederschap blijven wandelen. 

De kern van het Broederschap is blij elkaar terug te kunnen zien dat weekend

Robert Hoefman van het Broederschap Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel

"We vertrekken op vrijdagavond 3 juni om 23u15 en komen de volgende dag aan om 14u in Scherpenheuvel. Zondag 5 juni om 5u 's ochtends vertrekken ze terug naar huis. Om 19u komen ze diezelfde dag terug aan in Ruisbroek", vertelt Robert Hoefman in Start Je Dag. De tocht naar Scherpenheuvel is ongeveer 54 kilometer. “We raden iedereen aan die niet veel beweegt om enkele weken op voorhand een paar keer per week te gaan oefenen. Je begint met een uurtje en je bouwt dat dan op tot 2 à 3 uur wandelen zodat je de afstand onder de knie krijgt”, zegt Hoefman . 

“Het geloof is tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend. Er zijn nog weinig praktiserende gelovigen. Bij ons gaat het vooral om de Mariadevotie. Dat is het katholieke geloof in Moeder Maria en die verering gaat veel dieper bij de mensen dan het klassieke geloof ”, zegt Hoefman. 

Het Broederschap trekt jaarlijks met zo’n 90 mensen naar Scherpenheuvel. 60 procent daarvan is jonger dan 45 jaar. “De vaste kern van mensen is blij dat ze elkaar nog eens zullen terugzien en dat ze opnieuw samen op stap kunnen gaan. Ook nieuwelingen die willen meestappen kunnen zich aanmelden via de website van het Broederschap”, laat Robert Hoefman nog weten.

Meest gelezen