Sabine Bombaert was 18 jaar geleden de eerste vrouw bij de Brusselse brandweer.

Brusselse brandweer op zoek naar vrouwen: "Als Schaarbeek in de fik staat, kom jij dan helpen?"

De Brusselse brandweer organiseert voor het eerst een campagne om vrouwen aan te moedigen om deel te nemen aan de selectieproeven om brandweervrouw te worden. Het Federaal Geschiktheidsattest (FGA) blijkt een grote hindernis, maar er doen ook simpelweg te weinig vrouwen mee aan de selectie.

Bij de Brusselse brandweer is slechts één procent van het operationele korps een vrouw. Dat zijn er elf op een totaal van 1100. "Dat is veel te weinig", zegt Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels). "Dat is historisch in Brussel zo, maar in elke Vlaamse stad zien we dat traditioneel brandweerman beschouwd wordt als een mannelijk beroep. Maar dat is het niet, ook vrouwen kunnen dit beroep uitoefenen. Vandaar deze campagne, gericht aan Brusselse vrouwen om mee de doen aan het Federaal Geschiktheidsattest om brandweervrouw te worden."

Federaal Geschiktsheidsattest

En daar zit de grote hindernis voor heel wat vrouwen: het is niet zo evident om dat Geschiktheidsattest te behalen. "Dat attest bestaat uit drie delen, de eerste test is een competentietest, de tweede een handvaardigsheidstest en de derde een fysieke test. Uit analyse blijkt nu dat vrouwen niet slagen in de eerste of tweede test. Daarom dat we hen willen voorbereiden op die testen." 

Brandweer Brussel

Campagne

Een doelgerichte communicatiecampagne moet vrouwen nu motiveren om deel te nemen aan het FGA. In de gemeenten komen affiches met opschriften als "Als Schaarbeek in de fik staat, komt gij dan helpen?" of in fitnesscentra voorbehouden voor vrouwen valt er te lezen "4 min steppen = oma redden op 8 hoog". In bepaalde bomen langs de weg wordt zelfs een pluche kat die miauwt omhoog gehangen met daarbij de vraag: "Ga jij de kat redden?"

Radio 2

Ook het verhaal van korporaal Sabine Bombaert, die 18 jaar geleden begon bij de Brusselse brandweer moet vrouwen overtuigen. "Ik voel mij hier zeker welkom. In het begin was het even zoeken, maar iedereen heeft zich goed aangepast." Sabine bevestigt dat het een zwaar beroep is, maar vindt het niet onoverkomelijk om als brandweervrouw te werken."Het leuke is dat je hier 24 uren echt samen als een team werkt, je leeft dan samen. En dat lukt heel goed met al die mannen rondom mij." 

Meest gelezen