Foto: Caritas Vlaanderen

Caritas zoekt enthousiaste vrijwilligers voor doortrekkersterrein in Lille

Caritas Vlaanderen doet een warme oproep naar enthousiaste vrijwilligers om activiteiten te organiseren voor de kinderen van rondtrekkende families op het doortrekkersterrein van Lille. "Deze kinderen vinden moeilijk toegang tot regulier of afstandsonderwijs. Ze hebben niet zoveel keuze in hun dagopvulling. Daarom willen we hen leerrijke spelletjes en leuke activiteiten aanbieden", vertelt Hélène Vanooteghem van Caritas Vlaanderen bij Radio 2 in Antwerpen. 

Het doortrekkersterrein werd een jaar geleden opgericht in Lille. Andere terreinen bevinden zich in Gent, Kortrijk en Asse. Op deze terreinen kunnen woonwagenbewoners een drietal weken verblijven met hun woonwagens. "In Lille kunnen een 25-tal wagens staan. Dat hangt af van hoe groot de wagens en de families zijn. Daarom werken we ook met een reserveringssysteem. Hoeveel gezinnen er zitten, varieert sterk van periode tot periode", legt Hélène Vanooteghem uit bij Radio 2 Start je Dag in Antwerpen. 

Van baknamiddagen tot spelen met taal

Het constant rondtrekken compliceert onder andere het onderwijs voor de kinderen van de families. "Ze vinden moeilijk toegang tot het reguliere onderwijs, en het afstandsonderwijs is niet genoeg georganiseerd dat ze erbij kunnen aansluiten. Daarom willen we helpen hun dagen in te vullen met leerrijke spelletjes en activiteiten." 

Lees verder onder het volledige gesprek met Hélène Vanooteghem van Caritas Vlaanderen.

AFP or licensors

Om dat allemaal in goede banen te leiden, is Caritas Vlaanderen op zoek naar vrijwilligers. "Bij voorkeur zijn ze ouder dan 18 jaar, maar ze moeten vooral een open geest hebben en gedreven zijn om de kinderen warm te krijgen voor de activiteiten. Er is al een spelbox aanwezig en we zullen ook een handleiding maken voor de vrijwilligers. In de eerste plaats willen we vooral starten met eenvoudige spelletjes die taal, cijfers, kleuren en zo veel meer thema's introduceren. Maar vrijwilligers kunnen zeker zelf naar ons toe komen met voorstellen zoals baknamiddagen of voorleesmomenten", besluit Vanooteghem. 

Geïnteresseerden kunnen op de website van Caritas Vlaanderen terecht om zich aan te melden of zich in te schrijven voor twee kennismakingsdagen in mei en juni.  Zo komen ze meer te weten over het terrein en de bedoeling. 

Meest gelezen