CHECK - Neen, mysterieuze gevallen van hepatitis bij kinderen zijn geen bijwerking van coronavaccin 

Zijn de coronavaccins de oorzaak van acute hepatitis bij jongere kinderen? Dat verhaal doet de ronde op sociale media nadat bekend werd dat wereldwijd al bij meer dan 100 kinderen een nieuwe, mysterieuze vorm van hepatitis is vastgesteld. Gezien de meerderheid niet gevaccineerd is tegen het coronavirus, is een link met de vaccins onmogelijk. De eigenlijke oorzaak is momenteel onduidelijk. In ons land zijn er voorlopig geen gevallen gemeld. 

"Reeds aan het #corona #vaccin gedacht ?Juist, daar wordt over gezwegen", schrijft een twitteraar bij een krantenartikel over de nieuwe gevallen van acute hepatitis of leveronsteking bij kinderen. Opvallend is dat de oorzaak niet terug te brengen is op de tot nu toe bekende virusvarianten (A, B, C, D en E). Heel wat mensen op sociale media wijzen daarom naar de coronavaccins als boosdoener.

Wat is hepatitis?

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Doorgaans uit de aandoening zich in geelzucht, een gele verkleuring van het oogwit en de huid. Ook misselijkheid en buikpijn komen voor. Milde hepatitis na een virusinfectie bij kinderen is normaal. De ontsteking trekt meestal vanzelf weer weg.

Het wordt meestal veroorzaakt door een virus. Zo zijn er verschillende vormen genoemd naar de virusvariant die het veroorzaakt (A, B, C, D en E). "Ook door bijvoorbeeld omgevingsfactoren of verkeerde medicatie kan hepatitis optreden", vertelt professor Hans Van Vlierberghe, diensthoofd maag-, darm- en leverziekten in het UZ Gent.

Meer dan 100 gevallen wereldwijd

Het waren Schotse onderzoekers die eind maart voor het eerst deze nieuwe, ernstige vorm van hepatitis bij 5 kinderen tussen de 3 en 5 jaar vaststelden. Al deze kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Intussen zijn er in Schotland 14 gevallen bekend. Normaal worden er in Schotland per jaar minder dan vier van dergelijke cases genoteerd.

Tussen januari en 12 april dit jaar zijn in het gehele Verenigd Koninkrijk al 108 gevallen opgedoken. Dat staat te lezen in de meest recente update (21 april 2022) van het  UK Health Security Agency. Tot nu toe wordt de ziekte enkel gezien bij kinderen van 16 jaar en jonger. De meerderheid van de kinderen is  tussen de 2 en 5 jaar oud. Acht kinderen moesten zelfs een levertransplantatie ondergaan.

Ook in andere landen als de Verenigde Staten, Nederland, Spanje en Denemarken is de ziekte vastgesteld bij kinderen. In ons land zijn er voorlopig geen gevallen bekend. In geen enkel land is een sterfgeval gemeld als gevolg van de aandoening. 

Jonge, vooral ongevaccineerde kinderen

Het ECDC (Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding) doet nu samen met de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) onderzoek naar  tientallen gevallen van hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Nederland en Spanje.

Hoewel het voorlopig onduidelijk blijft wat de oorzaak is, zijn onderzoekers het eens dat de aandoening niet ontstaat door de coronavaccins. "Er is geen link met de COVID-19-vaccins. Geen enkel van de vastgestelde gevallen in het Vereningd Koninkrijk is gevaccineerd", staat in een persmededeling van het UK Health Security Agency te lezen. Ook het ECDC, die de gevallen van verschillende landen bekijkt, stelt dat de coronavaccins er niets mee te maken hebben.

De meeste patiëntjes zijn daarnaast 5 jaar of jonger, en kunnen dus nog niet gevaccineerd zijn tegen het virus. Kinderen moeten minimaal 5 jaar zijn alvorens ze ingeënt kunnen worden tegen corona in de landen waar deze hepatitis nu opduikt.

Wat is dan wel de oorzaak?

"Heel wat patiëntjes hebben ook een besmetting met een adenovirus of het coronavirus", zegt Hans Van Vlierberghe, diensthoofd maag-, darm- en leverziekten (UZ Gent). "Er is dus een grote kans dat het met een virus te maken heeft, maar dat wordt internationaal nu verder onderzocht."

In de Amerikaanse staat Alabama bijvoorbeeld hebben de negen gemelde gevallen allemaal positief getest op het adenovirus. "Het is een banaal virus, dat normaal een verkoudheid veroorzaakt", legt Van Vlierberghe uit. "In relatie met de nieuwe hepatitisgevallen kan het gaan om een nieuwe variant van het adenovirus of een variant waaraan bepaalde kinderen nu erg gevoelig zijn."

Heel wat patiëntjes hebben ook een besmetting met een adenovirus of het coronavirus

Hans Van Vlierberghe, diensthoofd maag-, darm- en leverziekten (UZ Gent)

Voorlopig werd er geen andere epidemiologische risicofactor zoals een reis naar het buitenland gevonden. De WHO benadrukt dat een besmetting met het corona- of adenovirus maar een mogelijke piste is en dat er nood is aan verder onderzoek.

De bestaande vaccins tegen hepatitis bieden overigens geen hulp. "Er zijn vaccins tegen hepatitis A, B en E, maar die werken niet tegen andere varianten" aldus Van Vlierberghe. 

Toch moeten ouders zich geen zorgen maken, dat benadrukt ook de Nederlandse kinderleverchirurg Ruben de Kleine bij NOS . "Er gaat nu eenmaal van alles rond nu. Maar als je een ziek kind hebt dat ook suf is, of geel wordt, dan is het als ouders wel verstandig om aan de bel te trekken. En daarom hebben we voor de zekerheid huisartsen en kinderartsen opgeroepen alert te zijn." 

Beluister hier het interview met professor Hans Van Vlierberghe in "De Ochtend" op Radio 1: 

Conclusie

  • Wereldwijd zijn er meer dan 100 gevallen van een nieuwe, ernstige vorm van hepatitis bij kinderen vastgesteld.
  • Momenteel is niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Onderzoekers vermoeden dat het adenovirus of het coronavirus ermee te maken heeft, maar dat wordt verder onderzocht. 
  • Er is geen link met de coronavaccins vastgesteld.
  • De meeste patiëntjes zijn tussen de 2 en 5 jaar, en niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Kinderen kunnen ook pas vanaf 5 jaar een coronavaccin krijgen in de landen waar deze hepatitis opduikt.
  • We beoordelen de claim dat de coronavaccins deze nieuwe vorm van hepatitis bij kinderen veroorzaakt dan ook als niet waar
  • Ouders hoeven zich momenteel geen zorgen te maken.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Update 26 april 2022: We kregen via mail vragen in verband met coronavaccinatie van kinderen onder de 5 jaar. In de landen waar deze vorm van hepatitis opduikt, kunnen kinderen pas vanaf 5 jaar gevaccineerd worden. Dat hebben we extra verduidelijkt in de tekst. De aandoening is dus niet gelinkt aan de coronavaccins, de conclusie blijft dan ook dezelfde. 

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Meest gelezen