Belga

Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch maken met film "Le otto montagne" kans op de Gouden Palm in Cannes

Na "Close" van Lukas Dhont en "Tori en Lokita" van de broers Dardenne is een derde Belgische film opgenomen in de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes. "Le otto montagne" van Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch maakt ook kans op de Gouden Palm, een van de meest prestigieuze filmprijzen.

De langspeelfilm "Le otto montagne" ("De acht bergen") is vandaag  toegevoegd aan de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes. Ook "Un petit frère" van de Franse cineast Léonor Seraille en "Tourment sur les îles" van de Spanjaard Albert Serra werden in laatste instantie aan de competitie toegevoegd. 

Vorige week raakte al bekend dat "Close" van Lukas Dhont en "Tori en Lokita" van de broers Dardenne opgenomen zijn in de officiële competitie.

"Charlotte en ik zijn ongelooflijk fier dat we onze film op deze manier, op die plek gaan kunnen tonen aan de wereld", zegt Felix Van Groeningen in "Laat":

Videospeler inladen...

"Le otto montagne" is een adaptatie van de gelijknamige bestseller van Paolo Cognetti. Naast de regie tekenden Van Groeningen en Vandermeersch ook voor het scenario. 

"Wat zijn wij blij om onze film op deze manier aan de wereld te kunnen tonen. We zijn trots op onze samenwerking met elkaar, met Felix’ vaste kompanen Ruben Impens en Nico Leunen, met producent Hans Everaert en het hele Italiaanse topteam. Het was een voorrecht om dit warme, menselijke, epische verhaal te kunnen vertellen en een groot Europees project op poten te kunnen zetten. We blozen", reageert het regisseurskoppel.

Het is het verhaal van Pietro en Bruno, een jongen uit de stad en een uit de bergen, die vriendschap sluiten als ze elf zijn, met een vergeten stukje Alpen als koninkrijk. Hun levens strekken zich uit, ze verliezen elkaar en vinden elkaar terug. Terwijl Bruno trouw blijft aan zijn berg, trekt Pietro de wereld rond. Een tocht in eenzaamheid en liefde, langs afkomst en bestemming, over vriendschap, leven en dood heen.

De Italiaanse cast bestaat uit Luca Marinelli (Martin Eden), Alessandro Borghi (Devils), Filippo Timi (Vincere) en Elena Lietti (Anna).

Nieuwe film van Adil El Arbi en Bilall Fallah wordt ook vertoond op Festival van Cannes

"Rebel" van Adil El Arbi en Bilall Fallah gaat in Cannes in première als speciale Midnight Screening van officiële programma. De film dingt wel niet mee naar de Gouden Palm.

"Rebel" volgt de 13-jarige Marokkaanse jongen Nassim. Na de dood van zijn vader is hij op zoek naar een eigen identiteit. Zijn moeder Leila probeert hem angstvallig weg te houden van zijn oudere broer Karim, een lokale dealer en gangster. 

Naast Adil en Bilall schreven ook o.a. Kevin Meul en Jan Van Dyck mee aan het scenario. De hoofdrollen zijn voor Aboubakr Bensaihi (Black), Lubna Azabal (Incendies) en Amir El Arbi.

De 75e editie van het filmfestival van Cannes wordt van 17 tot 28 mei gehouden in de Franse kuststad.

Meest gelezen