Geldboete voor producenten na dodelijk schot op filmset met Alec Baldwin: "Productiehuis volledig verantwoordelijk"

De Amerikaanse overheidsdienst voor gezondheid en veiligheid op het werk heeft de producenten van de film "Rust" een grote geldboete opgelegd en zwaar bekritiseerd voor het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften op de set. Op de set kwam een cameraregisseur om het leven nadat hoofdrolspeler Alec Baldwin per ongeluk een kogel had afgevuurd. 

De producenten, onder wie ook Alec Baldwin, moeten een boete van bijna 137.000 dollar (126.000 euro) betalen. Dat is de maximum boete voor het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften.

Het schietincident vond plaats in oktober 2021 op de Bonanza Ranch in Santa Fe, in de Amerikaanse staat New Mexico en kostte het leven aan cameraregisseur Halyna Hutchins. Regisseur Joel Souza raakte zwaargewond. 

Een maandenlang onderzoek bracht aan het licht dat de makers van "Rust" het niet zo nauw namen met veiligheidsprotocollen voor het gebruik van wapens op de set. Het management wist dat de regels niet gevolgd werden, maar reageerde daarop onverschillig en ondernam geen actie om hier iets aan te doen, klinkt het.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

"Het dodelijke schietincident had kunnen worden vermeden", zegt James Kenney van het overheidsagentschap voor gezondheid en veiligheid op het werk (OSHB). "Na ons onderzoek besluiten we dat de productiemaatschappij ernstig en opzettelijk gefaald heeft. Het is de plicht van de werkgevers om de voorschriften te volgen en dat is niet gebeurd. Wij houden het productiehuis volledig verantwoordelijk voor wat er gebeurd is."

Volgens de veiligheidsvoorschriften mag er geen echte munitie op een filmset aanwezig zijn en er mag geen wapen op iemand worden gericht. 

Het productiehuis van "Rust" gaat in beroep tegen de uitspraak. "Wij gaan niet akkoord met de bevindingen van het OSHB", laat het productiehuis weten aan Reuters. 

Het wapen ging af tijdens een repetitie in handen van Alec Baldwin. Hij dacht dat het wapen onklaar was gemaakt. Hij zegt ook dat hij de trekker niet heeft overgehaald en dat hij niet weet hoe de echte kogel op de set is geraakt. De politie is dit nog aan het onderzoeken en Baldwin zal zich ook nog voor de rechter moeten verantwoorden. 

Meest gelezen