Radio 2

Gent krijgt eigen ‘Home of AI’ waar tech startups terecht kunnen

In de Reigerstraat in Gent is vanavond een huis voor artificiële intelligentie geopend door het AI-bedrijf ML2Grow. Het is een plek waar verschillende startups die met AI bezig zijn terecht kunnen om er te werken en kennis te delen. Momenteel zijn er reeds vijf bedrijven aanwezig, maar er is in totaal plaats voor 60 personen. De eerste vier maanden kunnen de bedrijven er ook gratis werken.

Met het ‘Home of AI’ wil ML2Grow de adoptie van artificiële intelligentie in Vlaanderen versnellen. Het bedrijf vindt het belangrijk dat starters een plek krijgen waar ze eenvoudig kunnen samenwerken en inspiratie opdoen. “We hebben uiteraard zelf ook in de start-upfase gezeten waarbij we aan de eigen keukentafel werkten en samenwerkten. Dat weegt na een tijd sterk op je privéleven, en je mist opportuniteiten. Bij Home of AI kunnen jonge starters groeien en profiteren van de AI-expertise die wij de laatste jaren hebben opgebouwd”, aldus ML2Grow-CEO Joeri Ruyssinck.

Bij Home of AI kunnen jonge starters groeien en profiteren van de AI-expertise die wij de laatste jaren hebben opgebouwd

ML2Grow-CEO Joeri Ruyssinck

Wat is AI?

“AI beschouw ik als een technologie die net als de andere is”, zegt Ruyssinck. “Het is een nieuwe soort technologie waarbij we nog aan het leren zijn wat we er allemaal mee kunnen doen. Voor ons is het een technologie die een frisse kijk geeft op problemen en die uitzoekt of bepaalde processen efficiënter gemaakt kunnen worden. Artificiële intelligentie is eigenlijk het gebruiken van data om bepaalde automatisatie- of efficiëntieverhogingen te doen.”

Niet wijdverspreid

Volgens cijfers van het Vlaams ministerie van Economie geeft ruim 3 op de 4 bedrijven aan dat ze nog geen gebruik maken van artificiële intelligentie. Nochtans kan het de efficiëntie binnen bedrijven verhogen of knelpuntberoepen automatiseren.

Hier heerst allerminst een eilandmentaliteit, en worden wel de zaden geplant voor de bloeiende bedrijven van de toekomst

minister Mathias Diependaele (N-VA)

Dat is ook de mening van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA): “Home of AI kan startende innovators naar een hoger niveau tillen rond artificiële intelligentie. Vlaanderen, maar zeker de Gentse regio, zijn top wanneer het gaat over tech start-ups. Hier wordt een ecosysteem gecreëerd dat grote gelijkenissen vertoont met Silicon Valley in de VS. Ondernemers leren van elkaar en wisselen ideeën uit. Hier heerst allerminst een eilandmentaliteit, en worden wel de zaden geplant voor de bloeiende bedrijven van de toekomst.”

Praktische toepassingen

Vooral bij automatisering en het invullen van knelpuntberoepen kan AI een belangrijke rol spelen. “De laatste jaren zien we de technologie steeds vaker gebruikt worden bij beroepen die te maken hebben met kwaliteitscontrole. Bij dat soort repetitieve beroepen is men er nooit in geslaagd om bepaalde aspecten ervan te automatiseren en met artificiële intelligentie kan je dat bijvoorbeeld wel doen”, zegt Ruyssinck. “Dat zijn ook beroepen waarbij bedrijven merken dat er heel wat verloop is en er steeds naar nieuwe medewerkers gezocht moet worden. Al die kennis verdwijnt dan ook als de werknemer vertrekt en we merken dat dat echt knelpuntberoepen beginnen te worden. Je kan je dan afvragen of mensen die beroepen graag doen en of we die echt nodig hebben in onze maatschappij. Daarvoor kan AI een oplossing betekenen.”

Samenwerking

Voor Liesbeth Van Hauwermeiren van SpineWise is de samenwerking alvast een schot in de roos: “Voor ons is het een buitenkans. We hebben alle voordelen van een eigen kantoor, zonder de kosten. Daarnaast krijgen we er gratis de expertise van ML2Grow bij. Het geeft ons de kans om sneller te kunnen schakelen en hopelijk ook sneller door te groeien met onze technologie rond ergonomie op de werkplek.”

We hebben alle voordelen van een eigen kantoor, zonder de kosten

Liesbeth Van Hauwermeiren van start-up SpineWise

Naast Spinewise zijn er momenteel nog 4 andere start-ups aan de slag bij ‘Home of AI’. DYAMAND focust op het Internet of Things, Nebulae is een software- en appontwikkelaar, ProSportsLab onthoudt je golfprestaties via slimme technologie en OutKept voert phishingsimulaties uit met ethische hackers, om phishing bewustzijn te verhogen.

Radio 2

Meest gelezen