Sterke cijfers voor de haven van Zeebrugge: "Leuk om zo te eindigen, net voor fusie met Antwerpen"

De haven van Zeebrugge doet het begin dit jaar heel wat beter in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. "Dat is goed nieuws voor ons, net voor de fusie met de haven van Antwerpen", zegt de topman van de haven, Tom Hautekiet.

Van januari tot en met maart werden - in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar - 15,2 procent meer goederen vervoerd via de haven van Zeebrugge. Het gaat om bijna 14 miljoen ton. Tom Hautekiet verklaart de stijging door een samenloop van omstandigheden. "Het containerverkeer is bijvoorbeeld toegenomen. Er kwamen in het eerste kwartaal ook ruim 49.000 meer wagens bij ons binnen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het vervoer van LNG-gas kende met 41,5 procent de grootste stijging. Door de oorlog met Oekraïne wenst Europa dat de bevoorrading verzekerd is." 

Een nieuw hoofdstuk

Volgende week, op 28 april, is de fusie met Antwerpen definitief. "Met deze cijfers sluiten we een tijdperk af in stijl", vervolgt Tom Hautekiet. "Het is leuk voor iedereen die hier werkt dat we ons laatste kwartaal met zo'n cijfers kunnen afkloppen. Maar dat betekent niet dat we nu beginnen te twijfelen aan die fusie. Zo'n fusie doe je voor de lange termijn. Maar het is altijd leuk om op zo'n manier te eindigen."

Voor Dirk De fauw, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de haven, is de fusie alvast veelbelovend: "De fusie betekent een nieuw begin voor de ontwikkeling van nieuwe activiteiten en projecten in Antwerpen en Zeebrugge."

Officieel wordt de nieuwe naam van de haven "Port of Antwerp-Bruges".

Meest gelezen