Haacht wil duidelijkheid over fusieplannen buurgemeente Boortmeerbeek: "Fusie kan gevolgen hebben voor onze samenwerking"

Het gemeentebestuur van Haacht wil meer duidelijkheid over de fusieplannen van buurgemeente Boortmeerbeek met Mechelen. Haacht werkt nauw samen met Boortmeerbeek, bijvoorbeeld wat de bibliotheekwerking en de politiezone betreft. En een fusie zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor die samenwerkingsverbanden. 

De burgemeester van Haacht, Steven Swiggers (Open Vld) vindt het jammer dat hij niet op de hoogte was van de plannen van buurgemeente Boortmeerbeek om te fuseren met Mechelen. "Een gemeente heeft de autonomie om zo een beslissing te nemen, dus dat neem ik hen niet kwalijk", zegt Swiggers. "Het is alleen jammer dat we het nieuws over de fusie via de media hebben moeten vernemen. Eind vorig jaar heeft Boortmeerbeek wel eens gepolst of we plannen hadden om te fuseren en dan hebben we laten weten dat we dat op korte termijn niet van plan waren."

Politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen

Omdat er op meerdere vlakken nauw samengewerkt wordt tussen Haacht en Boortmeerbeek, wil de burgemeester meer duidelijkheid over de impact die de fusie kan hebben op die samenwerkingsverbanden: "Zo is er bijvoorbeeld de politiezone waar we samen in zitten, ook met Keerbergen trouwens. En ook onze bibliotheekwerking gebeurt samen. Die kan behouden blijven, maar misschien heeft Boortmeerbeek daar andere plannen mee. Ook daar zouden we meer duidelijkheid over willen."

Als je fuseert met steden zoals Mechelen of Leuven, blijf je toch het kleine broertje

Steven Swiggers, burgemeester Haacht

"Als wij ooit tot een fusie gedwongen zouden worden, dan gaan we op zoek naar gelijkwaardige partners, buurgemeenten met ongeveer dezelfde grootte en dezelfde samenstelling", gaat Swiggers verder. "Als je fuseert met steden zoals Mechelen of Leuven blijf je toch het kleine broertje. Je geeft bevoegdheden uit handen en je maakt de kloof met de burger groter."

Meest gelezen