© Crown copyright

Historisch vliegtuig komt vlucht maken boven Limburg: "Speelde een belangrijke rol in de bevrijding in WO II"

Op woensdag 4 mei zal een historisch vliegtuig, een Lancaster van de Royal Air Force, een vlucht maken boven een stukje Limburg. Het vliegtuig speelde een belangrijke rol in de bevrijding in de Tweede Wereldoorlog.

Het vliegtuig, een 4-motorige bommenwerper, vliegt op 4 mei vooral over Nederland, maar maakt ook speciaal een ommetje over Hechtel-Eksel. Het is misschien wel de laatste keer dat dit historische toestel in ons land zal zijn. Want die Lancaster komt nog maar zelden buiten Groot-Brittannië.  Er bestaan ook nog maar 2 vliegende exemplaren van dit toestel in de wereld: 1 in Groot-Brittannië en 1 in Canada. 

Vliegshow Sanicole

Het is al lang een droom van de vliegshow Sanicole in Hechtel-Eksel om het vliegtuig te laten overkomen voor de jaarlijkse vliegshow, zegt Geoffrey Buekenbergs van Sanicole, en nu is het eindelijk mogelijk. "In de periode van onze vliegshow in september zijn er altijd veel herdenkingsvluchten in Engeland, en dan kan het vliegtuig niet overkomen", zegt Buekenbergs. 

"Maar nu, op 4 mei, is het vliegtuig dan in de buurt want er zijn die dag een aantal herdenkingsvluchten in Nederland.  Dus ze hebben ingestemd om een aantal passages te maken over de grens. En het is ook meteen een herdenking aan de Lancaster die op 12 mei 1944 is neergestort in Beverlo (Beringen) tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Het historisch vliegtuig komt op 4 mei om 12.40 uur voorbij, en wie wil is dan welkom op het terrein van Sanicole in Hechtel. Het is meteen een voorproefje voor de Sanicole Airshow zelf, die is dit jaar op 10 en 11 september. 

Meest gelezen