Gemeente Roosdaal

Hoe zag een klaslokaal er 100 jaar geleden uit? Ontdek het op  Erfgoeddag in Roosdaal

Op zondag 24 april is het Erfgoeddag, de dag waarop we de rijke culturele geschiedenis van Vlaanderen kunnen ontdekken. Dit jaar staat de Erfgoeddag in het teken van het schoolse verleden. In Roosdaal bouwen ze daarom een volledig klaslokaal om tot een lokaal van zo'n 100 jaar geleden.

"We gaan via een satirische weg een inkijk geven op het schoolleven tussen nu en zo'n drie eeuwen geleden", vertelt Koen Areys, verantwoordelijke voor de Erfgoeddag in Roosdaal. "Zo zal je een groot verschil zien in de manieren van les geven. Toen was er nog geen sprake van een digitaal tijdperk en de griffels en de krijtborden zijn intussen ook uit de klaslokalen verdwenen. Ook de manier van lesgeven is veranderd en de tuchtmaatregelen die er eeuwen geleden waren zijn ook verdwenen."

Ook de spelletjes die vroeger gespeeld werden op de speelplaats zal je tijdens de Erfgoeddag kunnen ontdekken. "Zo was vroeger perkeninken een spelletje dat vaak op school werd gespeeld, maar nu helemaal verdwenen is", vertelt Areys. "Net zoals kalleke slaan, land afkappen, knikke ren of doppen."

Meest gelezen