Radio 2

Huzarenstukje in de havengeul van Nieuwpoort: betonnen gevaarte moet tot op de centimeter juist geplaatst worden

In Nieuwpoort plaatsen aannemers de enorme betonnen drempel van de stormvloedkering op zijn juiste plaats. "Dat is een huzarenstukje want dat gevaarte van 4500 ton moet tot op de centimeter juist geplaatst worden", zegt Steve Timmermans van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust.

Donderdagmorgen vroeg is de muur die de havengeul van Nieuwpoort met de zee zal kunnen afsluiten bij stormweer, aangekomen. De betonnen drempel werd vanuit Oostende naar Nieuwpoort vervoerd. Dat bijzonder transport is perfect volgens schema verlopen. Steve Timmermans van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust: "In Oostende werd het enorme gevaarte van een ponton gelicht en ondergedompeld. De drempel werd onder water van Oostende naar Nieuwpoort getrokken."

De drempel moet precies op de juiste plaats liggen zodat er geen water door zal kunnen.

Steve Timmermans van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust

De hele dag zullen aannemers de reusachtige betonnen drempel naar beneden laten zakken tussen de twee oevers van de havengeul van Nieuwpoort. Daarbij zijn de hele tijd duikers aanwezig. Steve Timmermans: "Eerst laten we de constructie op vijzels zakken. Op die manier kunnen we dan nog aanpassingen doen zodat de drempel op exact de juiste plaats op de zeebodem komt te liggen. Dat is een huzarenstukje: een gevaarte van 52 meter op 23 en met een gewicht van 4500 ton moet tot op de centimeter juist komen te liggen. Er is geen marge. De stormvloedkering moet water tegenhouden en daarom is het uiteraard nodig dat er nog nergens water door zal kunnen. Of er iets fout kan lopen? Ja, onder water werken is altijd een risico. Maar we monitoren alles tot in de puntjes."

Fixeren

Eenmaal de drempel op de juiste plaats zal liggen, moet de constructie nog gefixeerd worden. "Dat vastmaken zal een tiental dagen duren. Daardoor is Nieuwpoort tot het eind van de maand niet bereikbaar voor zeiljachten en vissersschepen."

De drempel van de stormvloedkering is een soort deur die de haven van Nieuwpoort kan afsluiten. Op die manier worden hoge golven bij zware stormen tegengehouden. En zo zullen Nieuwpoort en omgeving beschermd zijn tegen overstromingen.

Betonnen drempel van stormvloedkering is op zijn bestemming aangekomen

Videospeler inladen...

Meest gelezen