Archieffoto 20 april.
UK Parliament UK Parliament

Heeft Britse premier Johnson parlement misleid over "Partygate"? Commissie mag het onderzoeken, maar nog niet meteen

Het Britse parlement zal een onderzoek opstarten naar premier Boris Johnson, met name over de vraag of hij het parlement heeft voorgelogen over een reeks feestjes in zijn ambtswoning. Een motie daarover is vandaag aangenomen in het parlement. Al zal het onderzoek pas opgestart worden als de andere onderzoeken naar "Partygate" die nu al lopen, afgerond zijn.

Het was oppositiepartij Labour die aandrong op een onderzoek naar premier Johnson wegens "misleiding van het parlement". Volgens Labour heeft Johnson het parlement voorgelogen toen hij beweerde dat hij de coronaregels van zijn eigen regering niet heeft geschonden.

De premier kreeg vorige week een boete van de Londense politie omdat hij aanwezig was op een feestje in zijn ambtswoning op 19 juni 2020, op zijn verjaardag. Op dat moment waren er strenge coronaregels van kracht. Dat de politie de premier beboet na een onderzoek, bewijst volgens Labour dat hij wel degelijk de regels heeft geschonden. En dus ook het parlement heeft voorgelogen. Johnson blijft erbij dat hij zich er op het moment van de feestjes niet bewust van was dat hij de regels overtrad.

Het Britse parlement nam vandaag een motie aan die zo'n onderzoek mogelijk maakt. Geen enkel parlementslid van de Conservatieve Partij van Johnson maakte bezwaar tegen het onderzoek. Dat zal gevoerd worden in het zogenoemde "Priviliges Comittee", een parlementscommissie die zich bezighoudt met ethiek en de gedragscode van parlementsleden.

Die commissie moet nu dus onderzoeken of Johnson inderdaad het parlement heeft misleid. Als de commissie vaststelt dat Johnson het parlement heeft voorgelogen, kan ze een sanctie voorstellen die past binnen de bevoegdheden van het parlement. Dat kan gaan van excuses in het parlement tot een tijdelijke of volledige verbanning uit het parlement. Maar zo'n sanctie moet het volledige parlement dan eerst nog goedkeuren.

Een snelle uitkomst moeten we echter niet verwachten. Er is afgesproken dat de commissie het onderzoek pas opstart als de lopende onderzoeken naar "Partygate" afgerond en gepubliceerd zijn. Het gaat dan om een onderzoek van ambtenaar Sue Gray én het onderzoek van de Londense politie.

Terwijl het Britse parlement zijn goedkeuring gaf voor een onderzoek naar de premier, was Johnson zelf op bezoek in India.

Bepalender dan dit onderzoek voor Johnsons carrière in Downing Street zijn dan ook de lokale verkiezingen die er aankomen. Als de Conservatieve Partij een nieuwe nederlaag lijdt, zou dat Johnson zuur kunnen opbreken. Binnen zijn partij kan zijn leiderschap dan in vraag gesteld worden en een partijleidersverkiezing uitgelokt worden.

Nogal wat Conservatieve Parlementsleden worden zenuwachtiger met de dag en zien Johnson liever vandaag gaan dan morgen. Maar het gaat nog om een minderheid en de partij heeft een bijkomend probleem: een opvolger voor Johnson met een even groot kiezersbereik dient zich (voorlopig) niet aan.

Beluister een gesprek met correspondente Lia van Bekhoven in "De ochtend" (opgenomen vooraleer het parlement zijn toestemming gaf):

Meest gelezen