BELGA-foto ter illustratie

Kleuter vindt rat tussen speelgoed in klas in Gent

In Freinetschool De Harp in Gent heeft een kleuter een rat gevonden tussen het speelgoed in een klas. De school kampt al een tijdlang met een rattenplaag sinds in de buurt rioleringswerken plaatsvonden, hoewel ongedierte-experts al verschillende keren zijn langsgeweest.

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) zit verveeld met de zaak: "Dit kan echt niet natuurlijk. De school heeft van dag 1 gereageerd. Er is een expert van ongediertebestrijding gekomen en er zijn lokdozen met vergif gezet. En er is gezocht naar waar nesten zouden kunnen zitten. Maar het probleem krijg je blijkbaar niet op 1-2-3 weg."

Rioleringswerken, voedsel en openstaande deuren

Het vermoeden is dat de ratten hun weg gevonden hebben naar de school nadat er in de buurt rioleringswerken hebben plaatsgevonden. Maar het kan een ongelukkige samenloop van omstandigheden zijn: "Die beesten zoeken bij zulke werken een andere plek. Maar ook voedsel in een stedelijke omgeving trekt de dieren aan. Ramen en deuren die openstaan in coronatijden kan ook een reden zijn."

Voedsel trekt de ratten aan, maar ook ramen en deuren die open staan
Schepen Elke Decruynaere (Groen)

Ondertussen werd er toch maar een rat heel dicht bij de kinderen ontdekt. Het feit dat het dier in een klas terechtkwam, kwam waarschijnlijk omdat het dier al verzwakt was door vergif, denkt de schepen: "Dat kan de reden zijn dat de rat in de buurt van de kinderen was gekomen. Maar dat kan uiteraard absoluut niet." Het is wel een reden om te bekijken wat er extra moet gebeuren: "Want de veiligheid en de gezondheid van de kinderen is het belangrijkste", zegt Decruynaere.

Onder controle

De school is de situatie grondig beu weet schepen Decruyenaere: "Het is niet hun job om de ratten te bestrijden, dat is de taak van de experts van de ongediertebestrijding. Die laatste zijn in de maand maart iedere week langsgekomen en ook gisteren. Zij zullen de situatie deze week goed opvolgen. We nemen geen enkel risico met de veiligheid van de kinderen."

De situatie is onder controle en er is geen paniek nodig, volgens de schepen. De school moet ook niet sluiten: "Dat zou buitenproportioneel zijn. De experts zeggen dat het niet nodig is en de scholen zijn de laatste periode al zo vaak dicht geweest." 

Schuwe dieren

Freya De Meester, de directeur van De Harp, licht toe dat er vandaag nog extra maatregelen genomen zijn: "de composthoop is weg, alle gaten en spleten in kelders en rond leidingen zijn gedicht en er is nog extra gif gelegd." Dat de ratten nu zichtbaarder zijn zou betekenen dat het gif werkt. "Het duurt enkele dagen eer dat werkt en ratten worden er passiever door en zijn als verdoofd. Normaal zijn het schuwe dieren die weg blijven van de mens." 

Gentenaars kunnen bij het zien van ratten een beroep doen op de dienst Plaagdierbeheersing van de Groendienst. Een tussenkomst van de stad is gratis.

Meest gelezen