Royal Windsor Horse Show/henrydallalphotography.com

De Queen viert 96e verjaardag met nieuwe foto tussen pony's Katie en Nightingale en een eigen Barbiepop

De Britse koningin Elizabeth II viert vandaag haar 96e verjaardag op Sandringham, het landgoed in Norfolk waar haar man prins Philip tijdens zijn laatste levensjaren vertoefde. Voor haar verjaardag is een nieuwe foto vrijgegeven die haar passie voor paarden nogmaals benadrukt: de Queen poseert tussen twee Fellpony's. 

Elizabeth Alexandra Mary zag het levenslicht in de nacht van 20 op 21 april 1926 in Bruton Street in de Londense wijk Mayfair, waar haar grootouders langs moederskant woonden. De Queens geboortehuis is vandaag trouwens een Chinees restaurant.

De prinses was eerst niet voorbestemd voor de troon, maar de troonsafstand van haar oom koning Edward VIII - om te kunnen trouwen met de gescheiden Amerikaanse Wallis Simpson - veranderde de dynastieke logica grondig. Zijn jongere en schuchtere broer Albert, de vader van Elizabeth, volgde hem met fikse tegenzin op onder de naam George VI. In 1952 overlijdt George op Sandringham en wordt de toen 25-jarige Elizabeth koningin. 

Ze zit intussen 70 jaar op de troon, en dat platina jubileum wordt begin juni groots gevierd. Maar voor vandaag moet ze het "stellen" met felicitaties van de Britse premier Boris Johnson en 41 kanonschoten in Hyde Park (Londen).

Koning George VI was dol op Sandringham en blies er zijn laatste adem uit.

Dagje Wood Farm met vrienden en familie

Zelf zal ze de dag doorbrengen op en rond Sandringham waar ze deze week vanuit Windsor Castle naartoe vloog per helikopter. Daar verblijft ze in het - naar koninklijke normen - vrij bescheiden Wood Farm, een residentie op het landgoed met vijf slaapkamers die uitkijkt op de zee. Wood Farm was de plek waar Philip graag rustig zijn pensionering doorbracht, voor de coronacrisis de prins dwong naar Windsor Castle te verhuizen.

Vanaf een bepaalde leeftijd raak je verjaardagen beu

kleinzoon prins Harry

Elizabeth zal er het gezelschap krijgen van familie en vrienden die haar zullen bezoeken. In lijn met haar bloednuchtere karakter zal de verjaardag eerder kleinschalig gevierd worden. Of zoals haar kleinzoon prins Harry gisteren in een interview op de Amerikaanse tv liet vallen: "Ik denk dat vanaf een bepaalde leeftijd verjaardagen je beginnen te vervelen."

Fellpony's en een eigen Barbiepop

De Royal Windsor Horse Show heeft de Queen alvast getrakteerd op een nieuwe foto. Daarbij staat hare majesteit tussen twee witte Fellpony's die de naam Bybeck Katie en Bybeck Nightingale hebben.  

De foto werd in maart genomen op het domein van Windsor Castle waar de tuinen duidelijk in bloei stonden. De Queen is een fanatieke paardenliefhebster. Ze laat al 60 jaar paarden voor de rensport kweken.

Bijzonder op de foto lijkt de verhouding tussen de Queen, Katie en Nightingale: de koningin oogt kleiner dan de twee pony's. Fellpony's zijn een ras van rustige Engelse bergpony's, omschreven als de "ideale gezinspony", die niet groter worden dan 1.42m (schoft- of schouderhoogte). Officieel is de Queen 1.62m, maar de jaren hebben hun impact op lengte.  

Vandaag maakte fabrikant Mattel ook bekend dat de Queen voor haar jubileum een eigen Barbiepop krijgt voor haar "indrukwekkend nalatenschap". De pop is gehuld in een ivoorkleurige jurk met een blauwe sjerp en onderscheidingen die haar vader George VI en grootvader George V kregen. De tiara is geïnspireerd op het sieraad dat Elizabeth droeg op haar huwelijk met Philip. Voor de liefhebbers: aan de pop hangt een prijskaartje van 69 euro.

Bekijk hieronder het ontwerp van de nieuwste pop in de Barbiecollectie:

Videospeler inladen...
rechten: Mattel

Meest gelezen