© VRT - Geert Van Hoeymissen

Minister Dalle tevreden over transformatieplan VRT, oppositiepartijen spreken van "sociaal drama bij openbare omroep"

Het transformatieplan van de VRT is "goed en onderbouwd" en bevat keuzes die de openbare omroep klaar moeten maken voor de toekomst, reageert Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) op de plannen van de VRT-directie. De oppositiepartijen Vooruit, Groen en PVDA vinden dat de openbare omroep stank voor dank krijgt van de regering-Jambon. 

De  Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle erkent wel dat het transformatieplan van de VRT enkele "moeilijke keuzes" bevat. Tegen 2025 wil de VRT het met zowat een tiende van het personeel - ruim 200 mensen - minder doen: onder meer via 116 ontslagen en door de productie van de soap "Thuis" uit te besteden.

In de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT was al afgesproken dat de VRT het tegen eind 2025 met jaarlijks 25 miljoen euro minder moest doen. De VRT-directie heeft nu haar transformatieplan op tafel gelegd. Een plan dat de openbare omroep niet alleen efficiënter en multimedialer moet maken, maar ook kleiner. 

Volgens Vlaams minister van Media Benjamin Dalle legt de VRT een "goed en onderbouwd" plan op tafel. Het plan speelt volgens de CD&V-minister in op een aantal belangrijke uitdagingen zoals onder meer de groeiende (internationale) concurrentie en het veranderende mediagebruik. Dalle juicht ook toe dat de VRT kiest voor een radicaal digitale aanpak. "Een keuze die de VRT klaar moet maken voor de toekomst."

De plannen van de VRT bevatten ook een aantal "moeilijke keuzes", geeft de minister toe. Zo zal de openbare omroep tegen 2025 ruim 200 mensen minder tellen en is er daarbij sprake van 116 ontslagen. "Ik begrijp de bezorgdheden bij de vakorganisaties", zegt Dalle, die erop wijst dat de uitwerking van de plannen verder besproken wordt in het sociaal overleg.

Vooruit is kritisch: "Minder mensen moeten steeds meer taken uitvoeren"

Vlaams parlementslid Katia Segers (Vooruit) is net als haar collega's uit de oppositie kritisch over het transformatieplan van de VRT. Volgens Segers komt de nieuwe besparingsronde bovenop de besparingen van de voorbije jaren. "Steeds minder mensen moeten steeds meer taken opnemen. Tussen 2014 en 2025 daalt het personeelsbestand van de VRT met 20 procent. Dat terwijl het takenpakket steeds uitgebreider en complexer wordt", zegt Segers.

"Met groeiende uitdagingen als de toenemende digitalisering en de opkomst van fake news is er nochtans geen vet meer op de soep", merkt de Vooruit-politica op. 

Met de nieuwe besparingsronde krijgt de VRT volgens haar ook "stank voor dank" van de regering-Jambon. Die regering heeft de openbare omroep lof gegeven over haar aanpak van de coronacrisis. "Vandaag krijgt de VRT stank voor dank van de Vlaamse regering", aldus Segers. 

Groen: "Vlaamse regering verantwoordelijk voor sociaal drama"

Ook de oppositiepartijen Groen en PVDA wijzen de Vlaamse regering aan met een beschuldigende vinger. Volgens Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman komt het transformatieplan van de VRT-directie neer op een "sociaal drama bij de openbare omroep".

"Meer dan 100 naakte ontslagen en nog eens 50 mensen die afvloeien en niet vervangen worden: de belofte van minister Dalle eind 2019 dat er geen ontslagen zouden vallen bij de VRT blijken niet alleen holle woorden geweest te zijn, hij zorgt hiermee eigenhandig voor een sociaal drama bij de openbare omroep", zo reageert Meuleman.

Bij PVDA horen we eenzelfde geluid. "De besparingen van de Vlaamse regering maken een sterke openbare omroep onmogelijk", zegt  PVDA-fractieleider Jos D'Haese.

"De VRT is nu al een van de meest efficiënte openbare omroepen van Europa, ze kost ons nog geen twee euro per maand. Deze afbraakpolitiek dient maar een doel: alle ruimte geven aan de privézenders, ten koste van de VRT", zo reageert D'Haese op het nieuws van aan de Reyerslaan.

Meest gelezen