Frederik Laurens

Nieuw tweejaarlijks Gents designfestival belicht thema's duurzaamheid en klimaat

In Gent vindt een nieuw festival plaats waarbij designontwerpers gedurende 10 dagen grensverleggende ideeën kunnen presenteren aan een groot publiek. Het festival heet Design Fest Gent en er zijn 160 projecten verspreid over verschillende Gentse musea en andere locaties. Het basisthema is duurzaamheid en belicht thema's zoals het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het klimaat.

De organisatoren van het festival willen aantonen dat design niet enkel het maken is van mooie meubelen, zo vertelt curator Siegrid Demyttenaere: "Ontwerpers werken nu vaak samen met onderzoekers en wetenschappers. Ze bekijken bijvoorbeeld hoe we de planeet properder kunnen maken." 

Duurzaamheid en milieuvriendelijk

En de duurzaamheid is het grote thema van het festival. "Er gaan nieuwe materialen te zien zijn die we kunnen gebruiken in een interieur of in de bouwsector die niet zo belastend zijn voor het milieu. Zo zijn er stoelen gemaakt van vlas of hennep en zijn er materialen gemaakt van afval."

Er zijn stoelen gemaakt van vlas of hennep en er zijn materialen gemaakt van afval
Curator Siegrid Demyttenaere

Ook het volledige proces van onderzoek naar creatie tot realisatie wordt getoond, zegt de curator. En het festival vindt het belangrijk om te tonen dat design niet het elitaire karakter meer kan hebben zoals vroeger, zegt Demyttenaere: "Dat is heel belangrijk. Het moet toegankelijk zijn." En dat is ook het opzet van het Designmuseum dat na het festival een paar jaar dichtgaat voor een renovatie. 

Speciale installaties rond klimaat

Er zijn 160 projecten verspreid over verschillende musea en andere speciale locaties. "Er worden een aantal leuke installaties geïnstalleerd bijvoorbeeld in het café van de Voo?uit en in de Dada Chapel van de brouwerijfamilie Moortgat zal een installatie te zien zijn van een kunstenaar die met het klimaat bezig is."

De projecten zijn te zien in musea zoals het Design Museum, het Industriemuseum, de Sint-Jacobskerk, het S.M.A.K., de Voo?uit en andere locaties. Het festival werkt samen met heel wat universiteiten en kunstscholen en is ook kindvriendelijk. 

Het Design Fest Gent start op 22 april en nog tot en met 1 mei 2022.

Meest gelezen