Gerecht voert onderzoek naar Belgische antiquair die Nigeriaans miljoenenstuk kocht voor amper 240 euro

Er loopt een strafonderzoek tegen de Oost-Vlaamse antiquair die een geroofd Nigeriaans beeld kocht van de Belgische overheid. Dat zegt het parket van Oost-Vlaanderen. Er wordt nu gekeken of hij op de hoogte was dat het beeld geroofd was, toen hij het kocht van de Belgische staat, of toen hij het probeerde te verkopen in Londen. In dat geval kan hij veroordeeld worden voor heling van gestolen goederen.

Vorige week brachten VRT NWS en De Tijd een reportage over een Afrikaans bronzen hoofd van honderden jaren oud dat in 1987 gestolen werd uit het Nationaal museum in Nigeria. Het beeld dook jaren later op in België, waar het in beslag werd genomen. Politie en parket kunnen vandaag niet meer zeggen in welke omstandigheden dat gebeurde, want het dossier is zoek geraakt.

240 euro

Het beeld was bij de inbeslagname internationaal geseind als gestolen erfgoed. België had het dus moeten teruggeven aan Nigeria, maar dat gebeurde niet. Het beeld lag jaren stof te verzamelen en werd in 2007 openbaar verkocht door de Federale Overheidsdienst Financiën. De koper, een antiekhandelaar uit Oost-Vlaanderen, betaalde er slechts 240 euro voor. Een koopje, voor een beeld dat in werkelijkheid miljoenen euro's waard is.

De nieuwe eigenaar probeerde het beeld in 2017 te verkopen bij een veilinghuis in Londen. Daar werd het in beslag genomen door de Londense Metropolitan Police. Die alarmeerde vervolgens de Belgische autoriteiten. Daarop startte het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek naar mogelijke “heling”. Dat is het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen.

"Er is een onderzoek opgestart na een melding van Interpol toen het beeld in London werd inbeslaggenomen”, bevestigt het parket van Oost-Vlaanderen. “De man die het beeld wou verkopen werd hierin al verhoord. Of de koper te goeder trouw was, maakt het voorwerp uit van het onderzoek.”

Een “betreurenswaardige zaak”

Het bronzen beeld bevindt zich op dit moment nog altijd in Londen. Nigeria eist het terug, maar de Belgische eigenaar weigert het terug te geven. Hij vraagt een vergoeding van 60.000 euro.

Julien Volper, conservator in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, vindt dat de Belgische overheid dat bedrag moet betalen. De zaak kwam er immers door geblunder bij het parket van Brussel.

Maar zolang het onderzoek tegen de antiquair loopt, kan de Belgische overheid niets doen om het beeld terug te bezorgen. Dat zegt alvast het kabinet van minister van justitie Van Quickenborne (Open VLD). “Een eventuele compensatie voor het kunstwerk kan in de toekomst het voorwerp uitmaken van een aparte rechtszaak. Daarom kan en mag de minister van Justitie niet tussenkomen. Daarover kan alleen een rechter oordelen in een rechtsstaat.”

Van Quickenborne kreeg vorige week ook een parlementaire vraag over de zaak met het Nigeriaanse beeld. In zijn antwoord had hij het over een “betreurenswaardige zaak”. De minister zei dat het nog steeds niet gelukt is om te achterhalen hoe het zo fout kon lopen.

Meest gelezen