foto: Radio 2

Oekraïense vluchtelingen aan de slag in vakantiepark Terhills in Dilsen-Stokkem

Bij de VDAB in Limburg zijn er 54 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven.   Dienstenbedrijf Groep F heeft er in heel Vlaanderen  15 tewerkgesteld, onder meer in het vakantiepark Terhills in Dilsen-Stokkem. 

Van de 54 Oekraïense vluchtelingen die bij de VDAB zijn ingeschreven, zijn er nog maar enkele aan het werk. Het is vooral de taal die de stap naar werk moeilijk maakt. Dat bevestigt ook Frank Hechtermans van Groep F. Dat dienstenbedrijf stelt intussen Oekraïense vluchtelingen te werk, onder meer 3 in het vakantiepark Terhills in Dilsen-Stokkem. 

Die groep heeft qua taal wel één voordeel, zegt Frank Hechtermans: "Mijn vrouw is van Oekraïense afkomst, dus de communicatie met de vluchtelingen verloopt daardoor wel gemakkelijker." Die mensen worden dan tewerkgesteld als poetshulp. "Maar dat is niet waarvoor ze opgeleid zijn", vervolgt Hechtermans, "je bent soms verbaasd van de studies die ze gevolgd hebben, de mensen willen gewoon werken."

We hebben wel ondervonden dat als we ze samen kunnen brengen met mensen van Poolse afkomst, dat het dan beter gaat, die verstaan mekaar wel

Maar de taal is op de werkplek inderdaad een probleem, bevestigt Frank Hechtermans. "Het is een Slavische taal, die sterk verschilt  van onze taal. We hebben wel ondervonden dat als we ze samen kunnen brengen met werknemers van Poolse origine, dat dat beter lukt, die verstaan mekaar wel, het is een kwestie van goede teams samen te stellen." Groep F laat de  vluchtelingen vooral in hotels en vakantieparken werken, zoals in het vakantiepark Terhills. Dat is een wederkerende taak, en dat geeft niet veel problemen. 

Groep F is tevreden over de Oekraïners die ze tewerkstelt.: "Het zijn heel gemotiveerde mensen, die uit een heel moeilijke situatie komen." Er zijn nog veel openstaande vacatures, dus groep F probeert nog Oekraïners aan te werven. "Het zijn nu ook Oekraïners die landgenoten aanbrengen en zo kan je ze in teams laten werken en wordt het ook leuker voor hen." 

Meest gelezen