Districtshuis Antwerpen in het Harmoniepark

Openingsuren Antwerpse stadsloketten gaan drastisch wijzigen, oppositie spreekt van "brutale afbouw"

Vanaf december zullen de openingsuren van de stadsloketten in Antwerpen en de districten drastisch aangepast worden. De stad gaat inzetten op vier stadsloketten waar de openingsuren worden uitgebreid. In de andere districten zullen de loketten nog maar twee dagen open zijn. Oppositiepartij Groen spreekt van een "brutale en ondoordachte afbouw van de dienstverlening", maar de stad zegt dat ze net meer mensen zal kunnen helpen.

Met het project "Loket op Maat" wil de stad Antwerpen de dienstverlening efficiënter maken en meer inzetten op digitalisering. "Wij kijken naar het gedrag van de Antwerpenaar, en die wil zo weinig mogelijk naar het loket komen", zegt schepen voor Loketwerking Nabilla Ait Daoud (N-VA) bij Radio 2 in Antwerpen. "Vanaf december 2022 zullen er vier regioloketten zijn met ruimere openingsuren en meer loketten. Er zullen in totaal dus meer mensen geholpen kunnen worden. Er komen ook 32 vernieuwde selfservicezuilen verspreid over de districten, en met de vernieuwde app van de stad kan de Antwerpenaar ook een heleboel documenten digitaal ontvangen."

Mensen moeten in hun eigen buurt naar een stadsloket kunnen gaan

Marij Preneel (Groen), districtsburgemeester Borgerhout

De vier regioloketten komen in Antwerpen, Deurne, Merksem en Wilrijk. Ze zullen twee avonden open zijn in plaats van één, en elke zaterdag in plaats van twee zaterdagen per maand. De stadsloketten in Berendrecht, Ekeren, Borgerhout, Hoboken, Linkeroever en Berchem zullen nog maar twee dagen open zijn, met één avondopening. "Een brutale en ondoordachte afbouw van de dienstverlening", noemt oppositiepartij Groen dat. 

"Nabijheid is heel belangrijk, mensen moeten in hun eigen buurt naar een stadsloket kunnen gaan", zegt Marij Preneel (Groen), de districtsburgemeester van Borgerhout. "In en rond het stadsloket van Borgerhout wonen zo'n 60.000 mensen die dan nog maar twee dagen per week kunnen langsgaan, en momenteel moet je al meer dan een maand wachten op een afspraak. Er komen nu zo'n 53.000 mensen per jaar, dus als ik ruw schat, zijn dat zo'n 26.000 mensen die verder weg moeten gaan als ze een identiteitskaart of een paspoort willen aanvragen."

Antwerpenaars zijn mobiel en willen zich gerust verplaatsen als ze dringend een document nodig hebben

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor Loketwerking

De kritiek van de oppositie klopt niet, zegt schepen Ait Daoud. "Wij hebben dat onderzocht, en wij zien dat als mensen dringend iets nodig hebben, ze zich verplaatsen. Ze kiezen een stadsloket afhankelijk van waar ze werken of waar ze die dag zijn, en dat is niet per se in hun eigen district. Voor de mensen van Berendrecht bijvoorbeeld, zal het regiokantoor in Merksem het dichtst bij zijn, en wij horen dat dat geen probleem is. De mensen zijn mobiel, ze gaan ook voor andere zaken de stad rond, dus ook voor een reispas of een identiteitskaart."

Meer digitaal

De stad wil ook meer administratie digitaal laten gebeuren, met de app van de stad en selfservicezuilen in de districten. Groen is bang dat het een zelfde verhaal zal worden als bij de banken. "Een "trek uw plan"-mentaliteit", zegt Preneel. "Niet iedereen kan dat. Je hebt een grote groep oudere mensen en je hebt ook mensen die onvoldoende Nederlands kennen. Bovendien kan niet alles online, voor de aanvraag van een identiteitskaart moet je nog altijd fysiek naar het loket. Het gaat hier dus wel degelijk om een afbouw van de dienstverlening."

Meest gelezen