Voorzitterschap op tafel van partijraad CD&V : hoe lang kan Joachim Coens nog aanblijven?

Op de partijraad van CD&V wordt vanavond het partijvoorzitterschap besproken. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan onze redactie. De positie van huidig voorzitter Joachim Coens staat onder druk. Normaal worden in december voorzittersverkiezingen georganiseerd, maar de vraag is of de partij daarop wil wachten. Coens zelf opperde eerder het idee om een "consensuskandidaat" aan te duiden. Dat idee wordt vanavond besproken.

Dat het rommelt bij de christendemocraten is ondertussen een publiek geheim. CD&V haalt nog maar 11 procent in de peilingen, een pak lager dan wat de partij ambieert. Huidig voorzitter Joachim Coens lijkt er maar niet in te slagen om de partij nieuw leven in te blazen en ook bij de partijtop is te horen dat er stilaan een "probleem-Coens" is ontstaan. "Ik hoor dat hij een slechte communicator is en dat hij zijn boodschap niet verkocht krijgt", vertelt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

Daarnaast wordt ook verwezen naar het incident met minister van Welzijn Wouter Beke. Coens floot Beke openlijk terug na een interview in Humo waarin Beke opperde om het ouderschapsverlof te concentreren in de eerste drie levensjaren van een kind. "Daardoor lag alles open en bloot op straat. Dat werd Coens kwalijk genomen en dus groeiden twijfels over het voortzetten van zijn voorzitterschap", aldus Vansevenant.

Consensuskandidaat of open verkiezingen?

Dat voorzitterschap is nu een agendapunt op de partijraad van de christendemocraten die vanavond plaatsvindt. "Iedere maand is er op donderdag een partijraad, dus deze is niet speciaal bij elkaar geroepen", verduidelijkt Vansevenant. 

Het lijkt vooral de bedoeling dat vanavond besproken wordt of een "consensuskandidaat" naar voren geschoven moet worden in plaats van een open strijd voor het voorzitterschap te organiseren. Dat idee had Coens zelf eerder al gelanceerd in De Zondag. Normaal organiseert de partij in december opnieuw voorzittersverkiezingen, maar de vraag is of ze nog wel zo lang willen wachten met het aanduiden van een nieuwe voorzitter.

Beluister hier de analyse van wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1:

Vooral staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi wordt vaak genoemd als een mogelijke opvolger van Coens. "Hij is inderdaad de gedoodverfde nieuwe voorzitter", aldus Vansevenant. "Hij is ook maar zeer nipt verslagen door Coens tijdens de vorige voorzittersverkiezingen. Maar hij zit daar nu als staatssecretaris. Vaak wordt gezegd dat je op Asiel en Migratie automatisch populair kan worden als je met ferme hand beslissingen neemt. Moet hij daar dan zijn populariteit laten groeien? Anderzijds heeft hij ook in De Tijd gezegd dat hij beschikbaar is voor de partij en wil doen wat nuttig is voor de partij." 

Wat met Wouter Beke?

Maar kan Joachim Coens wel zomaar opzijgeschoven worden? Volgens Johny Vansevenant is dat niet zo evident. "Ik denk dat ze hem niet kunnen dwingen. Hij is verkozen. Hij heeft het recht om die positie te behouden. En hij wil zelf de consensuskandidaat zijn bij de verkiezingen. Hem dwingen om te gaan, dat zal moeilijk zijn."

Coens dwingen om te gaan, dat zal moeilijk zijn

Johny Vansevenant, wetstraatjournalist

En dan is er nog de kwestie-Wouter Beke. De Vlaamse minister van Welzijn ligt sterk onder vuur, onder meer na de vele doden in woonzorgcentra tijdens de coronacrisis maar meer recent ook na de wanpraktijken in de kinderopvang. Ook zijn positie zou ter discussie staan binnen de partij.

"Je hoort soms zeggen dat het lot van Coens aan het lot van Beke verbonden is: als de ene moet gaan, dan moet de andere ook gaan", zegt Vansevenant. Indien het zo ver komt, zou dat wellicht een hele stoelendans aan ministerposten met zich meebrengen. Al lijkt het erop dat het zo'n vaart niet zal lopen.  Verschillende kopstukken verwachten vanavond nog geen doorbraak. "Tegelijk hoor je altijd wel het zinnetje: 'je weet maar nooit'", merkt Vansevenant nog op.

Meest gelezen