BELUISTER - Amerikaanse denker Noam Chomsky in gesprek met Björn Soenens over "gevaarlijkste moment sinds WOII"

Volgens de invloedrijke Amerikaanse denker Noam Chomsky (93) beleven we "het gevaarlijkste moment sinds de Tweede Wereldoorlog". Hij vreest de combinatie van extreme wreedheid en domheid die de Russische invasie van Poetin typeert en sluit een nucleaire confrontatie niet uit. VS-correspondent Björn Soenens kon Chomsky strikken voor een exclusief gesprek. 

Noam Chomsky is al jaren de luis in de pels van de Amerikaanse politiek. Hij is snoeihard voor de bedoelingen van Amerika. Chomsky was al een dwarsligger in de jaren 60, tijdens de oorlog in Vietnam. De beroemde taalkundige - bekend bij velen van ons door zijn systeem van zinsontleding met boomstructuren - trok in zijn lange leven vaak van leer tegen wat hij het imperialisme van grootmacht de Verenigde Staten noemt. President Nixon beschouwde Chomsky begin jaren 70 als een vijand van Amerika.

Luister mee naar deze podcast van Amerikacorrespondent Björn Soenens. De montage is van Daan Wallis.

Chomsky was jarenlang een beroemde professor aan de universiteit van Massachusetts (MIT) en is ook geregeld snoeihard voor de pers. Hij zegt dat de journalistiek vaak schuldig is aan 'manufactured consent', met name dat de pers zich al te vaak in de luren laat leggen door de propaganda en leugens van overheid en bedrijven. Ook over het conflict in Oekraïne vindt Chomsky dat ons lang niet de volledige waarheid wordt verteld. 

Het was verbazingwekkend makkelijk om Chomsky te interviewen. Ik zocht simpelweg via Google zijn e-mailadres op en mailde hem. Het was op een zaterdagavond, en verbazingwekkend genoeg: binnen de tien minuten stemde Chomsky toe in een gesprek. Dat maak je hier weinig mee in de VS.

Omdat hij zo oud is (93), en zijn gezondheid toch wat brozer wordt, wilde hij het via Zoom doen en niet in persoon, vanwege covidvrees. U zult merken dat hij (vanuit zijn leeskamer in Arizona) zeer scherp en uitermate helder is in het interview. Veertig minuten lang antwoordde hij onvermoeibaar op mijn vele vragen over de wereld en de oorlog in Oekraïne. 

Je kunt niet anders dan ademloos luisteren. Chomsky analyseert nauwgezet en soms ook een beetje wanhopig. Luistert u mee naar het interview van Amerika-correspondent Björn Soenens met een Amerikaans icoon, Noam Chomsky. 

Bekijk hier de Terzake-reportage met het interview met Noam Chomsky van 15 april:

Videospeler inladen...

Meest gelezen