Proces over dood Sanda Dia wordt hervat: dit staat te gebeuren, afwachten wat Reuzegommers zullen verklaren

In de rechtbank van Hasselt wordt het proces tegen 18 Reuzegommers vandaag voortgezet. Ze moeten zich verantwoorden voor de dood van Sanda Dia, een student van 20 die in 2018 om het leven kwam na een extreem doopritueel bij de studentenclub. Een hele week lang zullen pleidooien te horen zijn. Wie zal wat zeggen? En wat zullen de beklaagden verklaren na drie jaar stilzwijgen?

IN HET KORT: de zaak-Sanda Dia

Sanda Dia, een 20-jarige student uit Edegem, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. 

Op de tweede dag moest Sanda samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens moesten gaan inzitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze grote hoeveelheden erg zoute vissaus drinken. 

Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij.

BEKIJK - Een reconstructie van de fatale doop op basis van verhoren, sms'en en foto's uit het onderzoeksdossier:

Videospeler inladen...

1. Wat staat te gebeuren op het proces?

Alle betrokken partijen in de zaak-Sanda Dia zullen pleiten, en hun visie op de feiten toelichten. Het is de rechter die beslist over de organisatie en volgorde van de pleidooien. De advocaat van de familie van Sanda Dia en de aanklager zouden eerst het woord krijgen. Daarna is het de beurt aan de andere burgerlijke partijen (onder meer de advocaat van de andere twee schachten die bij het doopritueel betrokken waren) en aan de advocaten van de 18 Reuzegommers. Dat zal wellicht pas volgende week gebeuren. 

Het proces zal lang duren, na vandaag is ook nog volgende week helemaal uitgetrokken. De advocaat van elke Reuzegommer krijgt apart de tijd om een verdediging te voeren. Verwacht wordt dat volgende week vrijdag iedereen aan bod is gekomen, al kan het proces ook uitlopen. 

In oktober was al een eerste procesdag waarop gerechtsdeskundigen toelichting kwamen geven over het medisch rapport en de doodsoorzaak.

"Ik hoop dat de Reuzegommer spijt zullen tonen, en dat het na het proces weer over Sanda kan gaan", aldus de vrienden van Sanda Dia. Beluister hier de hele reportage:

2. Krijgen de Reuzegommers zelf het woord?

Ja. Verwacht wordt dat vandaag ook de 18 Reuzegommers er zullen zijn. Ook bij de vorige zittingen waren enkelen onder hen erbij. De rechtbank zal bij aanvang van de zitting vandaag overgaan tot de formele identificatie van de 18 Reuzegommers, ze zou hun namen, beroep en adres kunnen vragen. De rechter zou hen dan ook al kunnen vragen of ze iets te zeggen hebben over de feiten, of een meer specifieke vraag stellen. De Reuzegommers kunnen ook verwijzen naar hun advocaat. 

De advocaten van de 18 Reuzegommers krijgen zoals gezegd volgende week de kans om een voor een te pleiten. Sowieso is het laatste woord op het proces voor de beklaagden zelf, de 18 Reuzegommers krijgen dus ook op de laatste procesdag nog de kans om iets te zeggen tegen de rechtbank. 

"Vissaus" of "visolie"?

In de berichtgeving worden de termen "visolie" en "vissaus" door elkaar gebruikt. Ook de betrokkenen gebruiken de termen wel al eens als synoniem. "Vissaus" is echter correcter en is wat er gebruikt werd tijdens de doop. Het woord wordt ook door de aanklager en de rechtbank gehanteerd. In "visolie" zit geen zout.

3. Wat zal er allemaal worden gezegd?

Dat is afwachten. De advocaat van de familie van Sanda Dia zal een uiteenzetting geven over wie Sanda was, en zijn visie op wat tijdens het doopritueel gebeurd is en de elementen uit het strafdossier toelichten.  Ook de advocaat van de twee andere schachten zal dat doen.  

De aanklager zal een strafeis uitspreken, de straf die gevraagd wordt aan de rechter om aan de Reuzegommers op te leggen. De aanklager zal dat voor elke Reuzegommer apart doen en daarbij rekening houden met onder meer (zijn visie op) de rol van de Reuzegommer in kwestie tijdens de doop, maar ook met eventueel schuldinzicht en de houding van de Reuzegommer voor, tijdens en na de feiten (onder meer gebaseerd op verklaringen en sms'en in het dossier).

De advocaten van de Reuzegommers zouden een (gedeeltelijke) vrijspraak kunnen vragen, strafvermindering, of bijvoorbeeld een herkwalificatie van de ten lastenlegging. De "zwaarste" tenlastelegging is het "opzettelijk toedienen van stoffen met de dood tot gevolg". 

Tijdens de zitting in oktober met de gerechtsdeskundigen vroeg een van de advocaten of het klopt dat op de bidon vissaus niet staat aangegeven dat de zeer zoute saus  gevaarlijk zou kunnen zijn. Hij zou daar in zijn pleidooi op kunnen terugkomen. Ook zouden de advocaten kunnen verwijzen naar eerder uitgesproken vonnissen in gelijkaardige zaken. 

Ook de moeder van Sanda Dia zal het proces bijwonen, zei haar advocaat in "De afspraak" op Canvas. "Ze wil antwoorden krijgen die haar moeten toelaten om het hele verhaal enigszins af te sluiten", zegt David Dendoncker.

Videospeler inladen...

4. Wat riskeren de Reuzegommers?

Op "het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg" staat een maximumstraf van 15 jaar cel. Daarnaast staan de Reuzegommers terecht voor onopzettelijke doding, schuldig verzuim, onterende behandeling en enkele overtredingen op de dierenwelzijnswet (er werden vissen en muizen gebruikt bij de doop).

De rechtbank hoeft de strafeis (en de motivatie daarvoor) van de aanklager natuurlijk niet te volgen. De rechtbank kan voor elke Reuzegommer apart bepalen waarvoor hij al dan niet schuldig is, en dus ook voor elke Reuzegommer een eventuele straf opleggen. Dat kan gaan van opschorting van straf, tot een straf met uitstel of effectieve straffen (bijvoorbeeld taakstraffen of celstraffen). Het vonnis wordt ten vroegste eind mei uitgesproken. De Reuzegommers kunnen daar beroep tegen aantekenen.

Meest gelezen