PXL-studenten bereiden sociale woonwijk in Kortessem voor op future-proof renovatie

Bachelor studenten Bouw en graduaatstudenten Bouwkundig Tekenen van de PXL Diepenbeek bereiden een grootschalig renovatieproject voor van de wijk Haechent in Kortessem in samenwerking met Cordium cvba, een sociale huisvestingmaatschappij.

William Nelissen, afdelingshoofd Renovatie, Onderhoud en Bouwen bij Cordium cvba: “We hadden vooraf nooit durven te dromen dat een samenwerking met studenten ons zoveel bruikbare input zou opleveren. Voor de renovatie van de Haechent-wijk in Kortessem hebben we PXL-studenten gevraagd om het concept van twee modelwoningen in de wijk aan te pakken: energiezuinig, duurzaam en future-proof. Wel, de resultaten zijn ronduit verbluffend. Studenten denken meer ‘out of the box’ dan een studiebureau en komen met technologische voorstellen aandragen die we zelf nooit eerder hebben overwogen.”

Studenten denken meer out of the box 

William Nelissen, afdelingshoofd Renovatie, Onderhoud en Bouwen Cordium cvba

Het project wordt uitgewerkt door een multidisciplinaire groep van PXL-studenten. De bachelor studenten Bouw en graduaatstudenten Bouwkundig Tekenen werken aan vier verschillende scenario’s voor het concrete uitvoeringsdossier, nadat eerder ook al bachelor studenten Elektromechanica en Groenmanagement haalbaarheidsstudies hadden uitgewerkt. 

“De studenten kunnen een studie bureau niet vervangen die aan de markt zijn gebonden, maar hebben een vrije kijk om met resultaten naar boven te komen"  zegt opleidingshoofd, Chris Leinders van de PXL. “Ik ben heel tevreden met wat onze studenten hebben neergezet en al zo vroeg in hun opleidingstraject. Door het ervaringsgericht leren zijn ze beter bewapend als ze later in de arbeidsmarkt terechtkomen.”

Als het van Cordium cvba en PXL afhangt, stopt het niet met dit project. William Nelissen: “Eigenlijk vormt dit project de blauwdruk van wat we in de toekomst duurzaam en structureel willen uitbouwen, samen met Hogeschool PXL. Er komt een heel grote, groene renovatiegolf op ons af. Daarin kunnen we elk talent gebruiken en dus willen we ook de komende jaren studenten inzetten om renovatiedossiers – van in het prille begin – met hun frisse ideeën te verrijken.”

Wie het project wil ontdekken of de plannen wil inzien, is van harte welkom op de info opendag nu zaterdag 23 april in de PXL in Diepenbeek.

Meest gelezen