Videospeler inladen...

Acteur Bart Van Avermaet (Waldek) richt zich tot kijkers: "Doet pijn, maar zorgen ervoor dat "Thuis" op de buis blijft"

"Het doet pijn." Acteur Bart Van Avermaet, die al twintig jaar Waldek speelt in "Thuis", windt er in een videoboodschap voor "Laat" geen doekjes om. Het nieuws dat de VRT de productie van de populaire televisiesoap wil uitbesteden, slaat in als een bom. Toch wil hij de kijkers graag laten weten dat ze er alles aan zullen doen om "Thuis" "even goed en even mooi" tot in de Vlaamse huiskamers te brengen.

Even vooraf: wat is er precies over "Thuis" beslist?

De top van de VRT heeft vanmiddag een transformatieplan op tafel gelegd. Tegen 2025 wil de openbare omroep het met zowat een tiende van het personeel - ruim 200 mensen - minder doen: onder meer via 116 ontslagen én door de productie van de soap "Thuis" uit te besteden. De 70 bij "Thuis" betrokken personeelsleden - acteurs en productiemedewerkers - zullen dus naar een ander bedrijf moeten overstappen. Welk productiehuis dat zal zijn, is nog niet beslist, maar er zouden al aftastende gesprekken gevoerd zijn.

"Vanmiddag hebben wij van Frederik Delaplace (CEO van VRT red.) het bericht gekregen dat wij veranderen van werkgever", begint Van Avermaet zijn videoboodschap. "Dat slaat in als een bom. Waarom? De onzekerheid... Heel wat mensen werken voor "Thuis", ik werk er ook al twintig jaar." 

Voorlopig krijgen we het signaal dat we enorm gaan geholpen worden

"Ik probeer dat hoopvol te bekijken", gaat Van Avermaet verder. "Het enige wat een beetje spannend is voor ons, is dat we in een enorme onzekerheid leven. Voorlopig krijgen we van de directie, van de producers, van de sociale partners signalen dat wij enorm gaan geholpen worden. Dat is het enige waar wij ons aan kunnen rechthouden. Na twintig jaar doet dit echt pijn. We gaan die pijn bestrijden. Wij gaan ervoor zorgen dat "Thuis" op de buis blijft bij jullie. Even goed en even mooi."

Meest gelezen