Harry praatte over Invictus en meer.

Royals - Britse pers blijft met vragen achter na (merkwaardig) interview van prins Harry op Amerikaanse zender

Prinses Charlène poseert nog eens voor foto's. De Invictus Games zijn afgelopen, maar een bepaald interview van prins Harry blijft nazinderen in de Britse pers. Koning Filip vaart met het hypermoderne onderzoeksschip Belgica mee. En Helen Mirren en Tom Cruise vieren de "Queen's Platinum Jubilee". Elke zondag varen we in het kielzog van de royals met een overzicht van het kleine en grote nieuws. 

Daar is prinses Charlène

Prinses Charlène van Monaco is met de paasdagen opgedoken. Althans  op foto, in het gezelschap van haar gezin. Op Instagram poseert ze in de paleistuin (van hoogstwaarschijnlijk Roc Agel) aan het zwembad met prins Albert en hun tweeling, prins Jacques en prinses Gabriella. Op een andere foto is het gezin te zien tijdens een misviering.

Roc Agel is de voormalige privéwoonst met boerderij die Albert erfde van zijn ouders, Grace Kelly en prins Rainier. Het is gelegen op de flank van Mont Agel (vandaar de naam) net over de grens van het ministaatje met Frankrijk. Op het domein van 56 hectare groot zoeken de Grimaldi's al decennialang de rust op, ver weg van verplichtingen en pottenkijkers. De enige buren zijn paarden en koeien in de omliggende weilanden.

Prinses Charlène vertoefde een hele poos in een privékliniek in het buitenland en werd midden maart herenigd met haar man en kinderen. De prinses herstelt van zware complicaties na ingrepen voor een keel-, neus- en oorinfectie en raakte achteraf fysiek en mentaal uitgeput. Dat is de officiële versie.

Onofficieel gonst het al maanden in Duitse, Spaanse, Franse en Zwitserse sensatiebladen dat Charlène in Zürich (Zwitserland) verbleef om af te kicken van een verslaving aan kalmeer- en slaappillen. Het Nederlandse weekblad Privé pakte deze week uit met het verhaal van Vera Dillier, een zelfverklaarde familievriendin en jetsetter, dat het prinselijke koppel uit elkaar is, maar een scheiding vermeden wordt omdat de kinderen automatisch zouden worden toegewezen aan Albert. De prins reageerde al op de verhalen en noemde ze "kwetsend". Hij ontkent relatieproblemen. 

Insta/Paleis princier

Wat bedoelde prins Harry juist?

De Invictus Games in Den Haag, het internationale sporttoernooi voor veteranen, zitten er na een week op. De initiatiefnemer, de Britse prins Harry, gaf tussendoor her en der interviews. En zoals verwacht ging het gesprek natuurlijk niet alleen over de Invictus Games.

Harry verklapte aan het Amerikaanse People Magazine dat dochtertje Lilibet (10 maanden) haar eerste stapjes heeft gezet om broer Archie letterlijk te kunnen volgen en hij vertelde hoe zijn moeder, wijlen prinses Diana, hem inspireerde voor de Invictus Games.  "Ze kreeg er energie van anderen, ongeacht hun afkomst of status, te helpen. Ik eer mijn moeder in alles wat ik doe. Ik ben de zoon van mijn moeder."

Maar dat waren niet de quotes waar de argwanende Britse pers van achterover viel. Wel van enkele uitspraken in een exclusief interview aan de Amerikaanse zender NBC.

De prins had het tegen gastvrouw Hoda Kotb over het korte bezoek aan zijn grootmoeder, de Queen, in Windsor Castle (bij een typisch kopje thee blijkbaar). Hij wilde er zich van vergewissen dat zijn oma "beschermd was" en zich laat omringen door de "juiste mensen". Harry noemt zijn relatie met haar "bijzonder". "Ze praat met mij over zaken waarover ze met niemand anders kan praten", aldus Harry. 

Ik wil zeker zijn dat ze beschermd is en de juiste mensen rond haar heeft
prins Harry over zijn grootmoeder, de Queen

Bekijk hier een fragment uit het gesprek tussen prins Harry en Hoda Kotb:

De Britse pers raakte er niet uit waarover Harry exact praat. "Bedoelde hij dat de koninklijke familie haar onvoldoende beschermt of zijn het haar adviseurs", vraagt de Britse royaltyjournalist Chris Ship zich openlijk af.

"Verwijst de prins naar de beslissing van de Queen om zich bij de herdenkingsplechtigheid voor prins Philip te laten assisteren door (schandaal)zoon Andrew? Of bedoelt hij dat haar takenpakket al veel eerder had moeten worden verlicht gezien haar fragiele leeftijd en haar recente weduwschap", redeneert Ship bij ITV. "Harry trad niet in detail, de interviewer vroeg er niet naar en zijn woordvoerder wil er niet dieper op ingaan. Maar het is duidelijk: Harry gelooft dat de Queen niet beschermd wordt."

Mis je je broer en vader? Ik focus hier op dit moment op de jongens van de Invictus Games
prins Harry ontwijkt de vraag van interviewer Hoda Kotb

Pittig blijkt ook dat Harry in het gesprek de vraag of hij zijn vader kroonprins Charles en broer prins William (in Londen) mist, straal negeert. Harry ontwijkt door zich te focussen op de Invictus Games: "Ik focus nu voor 120% op de jongens van de Invictus Games en als ik naar Californië terugkeer, focus ik op mijn gezin dat ik enorm mis. Het zijn twee kleine mensjes (kinderen Archie en Lilibet, red.), hoor."

Harry en echtgenote Meghan waren in hun element op de Invictus Games.

Thuis is voor mij nu - voorlopig - de VS en het voelt ook zo

prins Harry over zijn verhuizing

Voor hem is zijn thuis nu de VS waar hij zegt met open armen te zijn verwelkomd en waar hij opnieuw (van nul) startte met "in dienst staan van de gemeenschap". Over die nieuwe thuis gebruikt Harry de woorden for the time being. "Voorlopig" dus, misschien niet geheel onbelangrijk voor de toekomst, want Harry en zijn vrouw Meghan hebben nog altijd een uitvalsbasis in Engeland, zijnde de gerenoveerde Frogmore Cottage op het koninklijke domein van Windsor.  

Trooping the Colour in 2018, de verjaardagsceremonie voor de Queen. Wie zal er dit jaar op het balkon staan?
usage worldwide

Komt de prins in juni met zijn voltallige gezin naar Engeland voor het platina jubileum van de Queen? "Ik weet het nog niet. Er spelen veel zaken mee, zoals veiligheidskwesties. Ik probeer", antwoordt hij. Harry zit namelijk verwikkeld in een rechtszaak over politiebescherming in het Verenigd Koninkrijk.  

Koning Filip vaart mee op de Belgica

Koning Filip heeft op de marinebasis van Zeebrugge het onderzoeksschip RV Belgica bezocht. Tijdens een tocht op de Noordzee kreeg de koning alle uitleg over de mogelijkheden die het nieuwe schip met twee laboratoria biedt. In het vislabo worden bijvoorbeeld de lengtes van de vissen automatisch gemeten. Gehoorsteentjes worden uit de vissen gesneden om de leeftijd van de dieren te bepalen. Op basis van die gegevens kunnen wetenschappers adviezen opstellen over visquota. 

Filip trok zijn uniform van de marine aan, met de graad van admiraal.

Akoestisch stil schip
De nieuwe Belgica, waarvan de bouwprijs 54 miljoen euro bedraagt, is uitgerust met de modernste wetenschappelijke apparatuur. "Spectaculair is het dynamic positioning system waarmee we tot op een halve meter nauwkeurig stil kunnen blijven liggen op een gegeven locatie. Dat is heel belangrijk als je bodemstalen wilt nemen. Het is ook een stiller schip dan zijn voorganger, wat minder verstoring in zee veroorzaakt, belangrijk voor wanneer je zeedieren in zee wil gaan bestuderen", legt marien bioloog Kelle Moreau uit. 

Koning Filip volgt hoe er stalen worden genomen op de Noordzee, bekijk hier de ruwe beelden:

Videospeler inladen...

Twee uur nadat de koning van boord was gegaan, vertrok de Belgica alweer voor twee maanden op missie naar de Middellandse Zee. Op 25 juni zal het vaartuig in Gent liggen. Kroonprinses Elisabeth zal er de Belgica dopen.

De stad Gent is peter van het schip, Elisabeth de meter. In 2015 doopte de prinses - toen 13 - al het patrouilleschip Pollux met een fles champagne om geluk af te dwingen. De fles bleek nogal stug en er moest een hamer aan te pas komen.

Bekijk hoe een jonge prinses Elisabeth de Pollux doopt en er een plan B nodig is:

Videospeler inladen...

Helen Mirren en Tom Cruise op jubileum

Voor het platina jubileum van de Queen (70 jaar op de troon) zullen van 12 tot 15 mei meer dan 500 paarden en 1.300 artiesten deelnemen aan een show op het terrein van Windsor Castle. Het grootse theaterstuk zal "in galop" de geschiedenis tonen, van de jaren van Elizabeth I tot de kroning van Elizabeth II.

Vierduizend toeschouwers kunnen alles in Windsor zelf volgen. Op zondag 15 mei wordt het evenement als "The Queen's Platinum Jubilee Celebration" ook live uitgezonden op de Britse commerciële zender ITV. 

En de show krijgt een sterrenparade. Zo is acteur Tom Cruise een van de gastheren en zal actrice Helen Mirren verschijnen als Elizabeth I. Mirren speelde in 2005 al Elizabeth I in de gelijknamige tv-serie.

Op het indrukwekkende namenlijstje voor de show prijken verder Damian Lewis, Andrew Lloyd-Webber, Alan Titchmarsh, Katherine Jenkins, Adjoa Andoh en dame Joan Collins.

Helen Mirren haast onherkenbaar als Elizabeth I in de gelijknamige  tv-serie. Mirren vertolkte een jaar later ook Elizabeth II in "The Queen".

De Britten zullen het jubileum uitbundig vieren, daar is kenner Flip Feyten van overtuigd. In "Laat" (uitzending van januari) blikt hij vooruit en terug op het jubileum:

Videospeler inladen...

Meest gelezen