SKY ECC levert weer op: 35 ton cocaïne onderschept, 10 arrestaties

In een internationaal onderzoek naar cocaïnesmokkel zijn in ons land vijf mensen aangehouden. Het onderzoek startte in april vorig jaar, toen de douane een eerste lading cocaïne vond in een deklading blauw leder, afkomstig uit Paraguay. De criminele organisatie maakte misbruik van een bestaande firmanaam om zo containertransporten op te zetten. In totaal kon de politie 35 ton cocaïne onderscheppen, ter waarde van 910 miljoen euro. 

Het onderzoek startte in april 2021 na de vondst en inbeslagname van zo'n elf ton cocaïne in een container in de haven van Antwerpen. De opdrachtgevers bleken zich volgens het gerecht in Dubai te bevinden. Sindsdien werd de criminele organisatie in kaart gebracht en gisteren dan ging de politie over tot huiszoekingen in België, Duitsland en Nederland.

Daarbij werden in ons land bij zes huiszoekingen vijf verdachten opgepakt. Het gaat om twintigers en dertigers uit Antwerpen, Borsbeek en Brasschaat. De vijf zijn intussen ook aangehouden door de onderzoeksrechter.  Ook in Duitsland en Nederland waren er een veertigtal huiszoekingen, met verschillende arrestaties tot gevolg.

De criminele organisatie werkte via het principe van een 'cloned company'. Dat betekent dat er misbruik werd gemaakt van een bestaande firmanaam om containertransporten op te zetten. "Na enkele legale ladingen werden de met cocaïne besmette containers geïmporteerd", zegt Kristof Aerts van het parket van Antwerpen. "Om extra verwarring te creëren werd de bestemmeling tijdens de vaart nog gewijzigd."

Meest gelezen