Artsen Zonder Grenzen

Spoedarts Stig Walravens uit Gent evacueert in Oekraïne gewonden per trein

Stig Walravens is spoedarts in het Gentse UZ en zit op dit moment in Oekraïne om er te helpen gewonden en burgers te evacueren. Samen met een team van Artsen Zonder Grenzen richtten ze een trein in als ziekenhuis. Zo vervoert de trein voortdurend slachtoffers en burgers van de ene kant van het land naar de andere kant.

Spoedarts Stig Walravens  is nu al enkele weken aan de slag in Oekraïne. Momenteel is hij met een team bezig met een ziekenhuistrein: "Die vervoert oorlogsslachtoffers van het oosten naar het westen van het land. Omdat het land zo groot is, duurt het 24 uur voor je via het spoor van de ene naar de andere kant raakt. Met de trein is het gemakkelijker dan over de weg, en zo kan bovendien een groot aantal mensen tegelijkertijd vervoerd worden."

De reden dat de organisatie een trein heeft omgebouwd tot een ziekenhuis- en evacuatietrein is omdat het front veel opschuift. " Ook het personeel in de ziekenhuizen vlucht weg van de oorlog, daardoor zijn er heel veel slachtoffers in de ziekenhuizen die daar niet weggeraken." De trein is daarvoor een oplossing.

Artsen Zonder Grenzen

Eerste hulp en opleidingen

De organisatie AZG kijkt altijd waar ze het meest nodig zijn en welke problemen er in het plaatselijk gezondheidssysteem zijn. Ter plaatse worden veel opleidingen gegeven, legt Walravens uit: "Op dit moment bieden ze de eerste hulp aan de mensen in Charkiv."

Walravens werkt op de trein en helpt ook mee in de plaatselijke ziekenhuizen. "Ik doe dat samen met de nationale staf, artsen en verpleegkundigen van Oekraïense oorsprong. Wij zelf zijn maar een klein internationaal team dat erbij zit. Wij begeleiden hen, zorgen voor de logistiek en superviseren."

Artsen Zonder Grenzen

Medische hulp en evacuaties

De spoedarts ziet heel wat gewonden van de oorlog en ziekenhuispatiënten die niet op eigen houtje uit de ziekenhuizen raken. "We proberen te helpen op verschillende gebieden. We hebben ook een weeshuis van 80 kinderen onder de 5 jaar meehelpen evacueren. Daar was geen onmiddellijke medische nood, maar dat doen we dus ook."

De arts beseft dat hij ook risico loopt. "Als je in Oekraïne bent, dan ben je nooit 100 procent zeker. Maar AZG heeft een heel goed systeem om een situatie in te schatten." Zelf heeft hij nog geen bombardementen boven de trein meegemaakt. "Maar we zien wel plaatsen waar dat wel gebeurd is, met heel veel slachtoffers als gevolg."

Artsen Zonder Grenzen

Meest gelezen