Hele dag hinder mogelijk bij De Lijn, MIVB, afvalophaling en sommige stadsdiensten door vakbondsactie

Openbaarvervoermaatschappijen De Lijn en de MIVB verwachten vrijdag zware hinder door een vakbondsactie. Bij de NMBS verwachten ze geen problemen. In de grote steden kan er ook hinder zijn voor de afvalophaling en bij de stadsdiensten. Waar wordt er hinder verwacht en waarom voeren de vakbonden actie?

Waar wordt de hinder verwacht?

De Lijn

De Lijn verwacht in heel Vlaanderen hinder. "Naar schatting 60 procent van de lijnen zullen uitrijden", meldt De Lijn aan VRT NWS. "De grootste hinder wordt verwacht in Gent en Antwerpen."

De Vlaamse vervoersmaatschappij gaat de reizigers informeren op de website delijn.be/alternatievedienstverlening en de app. "Daar wordt de meest accurate informatie vermeld", klinkt het in een persbericht. "De hinder ten gevolge van de actie zal niet zichtbaar zijn in de routeplanner en op de haltepagina’s."

"We laten de reiziger niet graag in de kou staan en werkten daarom een alternatieve dienstverlening uit op basis van het beschikbare personeel", klinkt het nog op hun website. "Ook de openingsuren van de Lijnwinkels kunnen afwijken tijdens de actiedag."

MIVB

De exacte hinder kan de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB nog niet voorspellen. "We raden de reizigers aan om nu al alternatieven te zoeken", zegt woordvoerster An Van hamme. De MIVB zal de reizigers vanaf 6 uur 's morgens informeren, via de socialemediakanalen, de website en app en via het nummer 070/23.20.00. 

NMBS

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht geen hinder. Er is daar namelijk geen stakingsaanzegging ingediend, meldt de NMBS.

TEC

In Wallonië verwacht de TEC over het hele net hinder. Reizigers worden opgeroepen om zich op voorhand goed te informeren via de Facebookpagina van de TEC of te bellen naar hun lokaal callcenter.

Andere dienstverlening

In Brussel kan daarnaast ook de afvalophaling verstoord zijn, net als sommige stadsdiensten. Ook de stad Antwerpen waarschuwt voor een verstoorde dienstverlening, bijvoorbeeld voor de afvalophalingen en kinderopvanglocaties. Alle recyclageparken in de Scheldestad zullen gesloten zijn.

Ook in Gent kan er hinder zijn bij de stadsdiensten. Daar zou er een aanzienlijke impact zijn op de kinderdagverblijven die uitgebaat worden door de stad en de basisscholen van het stedelijke onderwijsnet. Ook afvalintercommunale Ivago (Gent en Destelbergen) verwacht hinder. De prioriteit zal er liggen op het ophalen van restafval. Mogelijk zullen ook niet alle recyclageparken open zijn.

Waarom een actiedag?

Het gaat niet om een grote staking, maar wel om een actiedag van het gemeenschappelijk vakbondsfront. ACV, ABVV en ACLVB breken een lans voor hogere lonen nu de prijzen van bijvoorbeeld energie, brandstoffen en voeding steeds blijven stijgen.

Ze viseren vooral de loonnormwet van 1996 die zet een rem op de stijging van de lonen om de concurrentiepositie van Belgische bedrijven te beschermen tegenover de buurlanden, maar de bonden willen de huidige wet hervormen.

Waar wordt er precies actie gevoerd?

In Brussel is er van 10 tot 12 uur een actie gepland aan het hoofdkwartier van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), nabij het Centraal Station. Ook elders zijn er vakbondsacties gepland. Zo is er een actie op het Kramersplein in Gent, om 11.55 uur. In Antwerpen start om 9.30 uur een betoging op het Operaplein, met de Groenplaats als eindbestemming.

In Wallonië zijn er acties gepland in Charleroi, Luik en Namen, maar ook in Waals-Brabant en het noordwesten van Henegouwen. Maandag 20 juni volgt nog een nationale betoging in Brussel om de koopkracht te verdedigen en voor een herziening van de loonnormwet.

Meest gelezen