Belga Image - foto ter illustratie

Bomenkap in eigen tuin doe je niet zomaar: politie Steenokkerzeel schrijft pv uit voor kap zonder vergunning

Inwoners van Steenokkerzeel hebben zonder kapvergunning een paar tientallen bomen geveld. Hoewel dat gebeurde op een privéperceel rond de woning van de betrokkenen, gaat het om een illegale kap. De politie heeft een proces-verbaal opgesteld.

Het was na klachten van buren over de kaalslag dat de politie en de handhavingsambtenaar ter plaatse gingen. Toen zij daar aankwamen waren alle bomen echter al geveld. “In principe is voor elke boomkapping een toelating nodig”, zegt Milieuschepen Marleen Ral (Klaver/N-VA). “Zeker voor de hoogstammige bomen had de eigenaar een kapvergunning moeten vragen."

Bij een bomenkap van grote omvang vragen we altijd om nieuwe bomen aan te planten

Marleen Ral, schepen Steenokkerzeel, (Klaver/N-VA)

De gemeente wil nu dat de bomen opnieuw aangeplant worden. “Bij een kap van die omvang wordt steeds een compensatie gevraagd", zegt de schepen. "Dat betekent dat we eigenlijk vragen om nieuwe bomen aan te planten. Zeker de hoogstammen zouden moeten vervangen worden door inheemse fruit- of andere bomen. Alleszins flinke exemplaren met een degelijke omtrek, geen scheutjes. De eigenaar – die mogelijk niet op de hoogte was van de bepalingen - zal nu door ons uitgenodigd worden voor een gesprek. Als hij meegaat in ons compensatievoorstel hoeft er ook geen boete aan te pas te komen.”

Meest gelezen