Radio 2

Universiteit Antwerpen helpt bedrijven om water efficiënt te hergebruiken

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een computerprogramma gemaakt dat kan berekenen hoe bedrijven water kunnen hergebruiken. De havenbedrijven behoren tot de grootste drinkwaterverbruikers in Vlaanderen. Bovendien wordt dat water zelden hergebruikt. Een Antwerps chemisch bedrijf heeft dankzij de tool tot 18 procent kunnen besparen op zijn waterverbruik.

Water wordt schaarser, dat is na enkele perioden van droogte de laatste jaren heel duidelijk geworden. Uit onderzoek blijkt dat de industrie in de Antwerpse haven goed is voor 40 procent van het totale waterverbruik in Vlaanderen. Water dat zelden wordt hergebruikt. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen hebben een tool ontwikkeld die het bedrijven mogelijk maakt om water opnieuw te gebruiken. 

"Veel van die bedrijven gebruiken kraantjeswater als koelvloeistof , of om trucks en silo’s af te spuiten. Terwijl zeker niet voor alle toepassingen drinkbaar water nodig is. Dan is het potentieel voor het hergebruik van water duidelijk”, zegt Tim Van Winckel. Want water wordt schaarser. “Vlaanderen staat in de top drie van Europese gebieden die te kampen hebben met waterstress."

Stromen in kaart brengen

Met WaterREACT helpen ze bedrijven om water efficiënt te hergebruiken. Hun tool is een digitaal model dat de waterstromen in kaart brengt. De onderzoekers hebben het computerprogramma al eens uitgetest bij een groot Antwerps chemisch bedrijf en dat heeft zo 18 procent van het water opnieuw kunnen gebruiken. "Veel van dat water dat daar gebruikt wordt kan hergebruikt worden in andere processen die perfect werken met water van lagere kwaliteit, zoals het kuisen van chemische tanken of van auto's. In grote bedrijven is het vrij complex om te zien waar het water naartoe gaat, met onze tool proberen wij dat op een automatische manier te berekenen", aldus Van Winckel.

De onderzoekers zijn nu op zoek naar bedrijven om met hun data de tool te perfectioneren. "Tegen eind dit jaar moet er een proof of concept liggen, en kunnen we de markt op."

Meest gelezen