Radio 2

Opticien uit Ieper stelt tuin open om verrekijkers en telescopen uit te testen: "Van hieruit kan je slechtvalken in de kathedraal van Ieper spotten" 

Bij opticien Jeroen Porteman uit Ieper kan je binnenkort verrekijkers en telescopen uittesten in zijn belevingstuin. "Je kan ze enkel testen in de natuur. Onze tuin kijkt uit op de Lakenhallen en de kathedraal van Ieper. Ideaal dus om van hieruit de slechtvalken in de kathedraal te spotten." 

Jeroen Porteman is een natuurliefhebber. "Van kindsbeen ben ik geïnteresseerd in de natuur. Toen ik 9 jaar was, liep ik altijd met mijn verrekijker in de hand op de Ieperse vestingen, op zoek naar een fuut", vertelt hij enthousiast. Sinds 3 jaar heeft Jeroen in zijn optiekzaak naast brillen ook een volwaardige afdeling van verrekijkers en telescopen. "Daardoor kan ik mijn hobby nu ook integreren in mijn werk."   

Een echte natuurbeleving

Een viertal jaar terug kocht Jeroen een stuk grond bij. "Wij gebruikten de tuin al om te testen hoe onze sport- en zonnebrillen het zonlicht konden filteren. Maar nu hebben we grotere plannen. We willen er een "natuurbelevingstuin" van maken." Jeroens tuin ligt op enkele honderden meters in vogelvlucht van de Ieperse torens. "Ideaal dus om de slechtvalken in de kathedraal te spotten of gewoon de vogels op de daken van de huizen van Ieper te bekijken", vertelt hij verder. Er komt ook een kijkplatform en Jeroen voorziet ook veel natuurlijke planten. 

De tuinmuur van 12 meter lang springt nu al in het oog. "We lieten die muur  beschilderen door kunstenaar Wietse uit Brugge. Het is een graphic wall geworden met een sfeerbeeld van de stad, vanuit vogelperspectief. En met een vrouw met een poppy in haar haar", glimlacht Jeroen.

Radio 2

Meest gelezen