Verschillende geloofsgemeenschappen hebben slachtoffers van corona in Gent herdacht

Gisterenavond zijn onder de Gentse stadshal vertegenwoordigers van de verschillende geloofsgemeenschappen samen gekomen om mensen die gestorven zijn door corona te herdenken. Ze deden dat in een korte plechtigheid samen met het stadsbestuur,  burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Het initiatief voor de herdenking kwam van de Gentse Interlevensbeschouwelijke Werkgroep (IWG), in samenwerking met de Stad Gent. Er waren vertegenwoordigers van nagenoeg alle geloofsgemeenschappen die in Gent actief zijn, samen met de burgemeester en de schepen van gelijke kansen en participatie. De vertegenwoordigers van de diverse geloofsgemeenschappen herdachten elk op hun eigen manier de leden die zij verloren hebben door corona. Sommigen deden dat door teksten te brengen, anderen staken wierook of kaarsen aan of brachten een lied of gebed. Griet vertegenwoordigt het vrijzinnig humanisme en heeft symbolisch een fakkel, "het licht",  aangestoken.

Een symbool van elke godsdienst

De protestantse Eefje heeft voor een tekst gekozen om de coronadoden te herdenken. Frank is zenboeddhist en heeft volgens de boeddhistische traditie een wierookstokje aangestoken. "Normaal hangen we een bloem in onze tempel om de overledenen te herdenken, maar hier doen we het nu met wierook. Het is symbool voor onze kwetsbaarheid en vergangkelijkheid." Harjinder van de sikhgemeenschap heeft een steen neergelegd, "dat is als symbool voor iemand die je verloren hebt." 

Niemand dacht dat er doden zouden vallen

Ibrahim is moslim, hij vertelt dat hij een van de eersten in zijn Turkse gemeenschap was die het virus opliep. Hij lag enkele weken in het ziekenhuis  en moest drie maanden revalideren. "Hij is blij dat zijn gemeenschap voor veel hulp heeft gezorgd. "De mensen hielpen elkaar. Mijn kleindochter heeft bijvoorbeeld maandenlang boodschappen gedaan voor een oudere mevrouw, onze gemeenschap is ook naar bejaardentehuizen gegaan om hapjes te brengen." 

Er zijn slachtoffers gevallen in alle gemeenschappen. Op gepaste wijze afscheid nemen was tijdens de pandemie niet vanzelfsprekend. Bij zonsondergang, om 21 uur, werd de herdenking afgesloten en opende een imam het gebed.

Meest gelezen