197 Limburgse leerlingen nemen deel aan Vlaamse houtproef: "Een hele uitdaging"

875 Vlaamse leerlingen werken op dit moment aan een project voor de Vlaamse Houtproef. Iedereen krijgt dezelfde opdrachttekening en op het einde wordt door de jury een winnaar gekozen. Ook 12 Limburgse scholen doen mee, waaronder Don Bosco in Helchteren. Het initiatief komt van de Confederatie Bouw. 

Leerlingen van de tweede en derde graad in het secundair onderwijs, met als richting hout of schrijnwerkerij, kunnen zich inschrijven voor de Vlaamse Houtproef.  Ze krijgen een dag de tijd om allemaal hetzelfde werkstuk in te dienen, dit jaar een soort krukje. Het idee lijkt eenvoudig, maar de uitwerking is een ander paar mouwen: "Het is moeilijker dan gedacht, het zit echt in kleine details en dat maakt het niet simpel", zegt deelnemer Senne Broux. 

Volgens technisch adviseur Gunter Cypers heeft het zijn voordelen: "Het is de eerste keer dat wij hier als school aan deelnemen. We zien nu wat het niveau is van onze leerlingen. Daar leren we uit en zo kunnen we ons onderwijs wat bijsturen naar een hoger niveau." Via de Vlaamse Houtproef wil de Confederatie Bouw het beroep van houtbewerker in het daglicht zetten.

Hier en daar geeft leraar Tom Timmers wat advies: "Het is niet te moeilijk voor hen, maar het is handwerk dus dat is inderdaad niet op 5 minuten gedaan." En daar is leerling Wanne Schepers het mee eens: "Vooral de zwaluwstaart is moeilijk, we hebben dat nog nooit gedaan in de klas. Ik denk niet dat ik met dit werkstuk kan winnen. Het zijn zo veel stapjes en vanaf je iets kleins fout doet, kan je het al vergeten."

Vanavond worden alle werken verzameld, op 19 mei wordt de Limburgse winnaar gekozen. Alle winnaars van elke provincie stromen daarna door naar de Vlaamse uitreiking.  In de prijzenpot zitten heel wat materialen die ze voor school of in hun toekomstige job kunnen gebruiken. 

 

Meest gelezen