Slechte of vervallen mondmaskers worden massaal vernietigd

Ons land heeft beslist om voor bijna 100 miljoen euro aan covid-materiaal te vernietigen. Het gaat vooral om mondmaskers die vervallen zijn, of een slechte kwaliteit hadden.

Bij het begin van de coronacrisis, in het voorjaar van 2020, bleek een strategische voorraad mondmaskers eerder vernietigd te zijn. Daarom moest ons land in allerijl nieuwe maskers aankopen op een overbevraagde markt. Die eerste leveringen bleken de kwaliteitstoets vaak niet te doorstaan. En die slechte maskers, die 52 miljoen euro waard zijn, worden nu vernietigd.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) laat ook voor 25 miljoen euro aan testmateriaal en reagentia vernietigen. Het gaat om materiaal dat  hoofdzakelijk in Azië aangekocht werd en ongebruikt bleef omdat het van mindere kwaliteit was en complex in het gebruik. Deze producten zijn ondertussen vervallen.

Tenslotte zijn er ook de mondmaskers die door Defensie werden aangekocht om uit te delen aan de bevolking. Die maskers bleken kleine zilverdeeltjes te bevatten die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Daarom was al beslist om ze niet verder onder de bevolking te verdelen. Het gaat in totaal om 7 miljoen maskers.

Volksgezondheid laat ook een deel van de strategische voorraad geneesmiddelen vernietigen die in het tweede trimester van 2020 aangekocht werd door de Taskforce om de ziekenhuizen te ondersteunen bij tekorten op de wereldmarkt. Die geneesmiddelen met een waarde van 4 miljoen euro zijn intussen vervallen. 

Minister Vandenbroucke werkt intussen aan een nieuw beleid om een strategische voorraad aan medisch materiaal te onderhouden. Zo zou er ieder moment een voorraad aan beschermend materiaal voor zes maanden aanwezig moeten zijn.

Meest gelezen