Sophie Wilmès (MR) stopt voorlopig als minister door ziekte man, premier De Croo neemt Buitenlandse Zaken over

Sophie Wilmès (MR) stopt voorlopig als minister van Buitenlandse Zaken in de federale regering. Dat heeft ze bekendgemaakt in een boodschap op sociale media. Bij haar echtgenoot is een agressieve hersenkanker vastgesteld en ze wil tijd nemen voor haar gezin. In haar afwezigheid zullen premier Alexander De Croo (Open VLD), David Clarinval en Mathieu Michel (beiden MR) haar bevoegdheden overnemen.

"Het leven neemt soms pijnlijke wendingen, helaas." Zo begint Sophie Wilmès (MR) haar twitterbericht waarin ze meedeelt voorlopig afstand te nemen van haar functie als minister van Buitenlandse Zaken. Bij haar echtgenoot,  Australiër Christopher Stone, is een agressieve vorm van hersenkanker ontdekt.

"Deze zware beproeving blijft niet zonder gevolgen voor mijn gezin, en dus ook voor mijn rol binnen de Belgische regering. Minister zijn vereist discipline, beschikbaarheid en een totale toewijding, waardoor ik niet de hulp en troost zou kunnen bieden die Christopher en onze kinderen in deze moeilijke periode nodig hebben", verklaart ze haar keuze. 

Ze draagt met onmiddellijke ingang en zonder vergoeding tijdelijk haar ministeriële functies over. Wanneer ze terugkeert, is voorlopig niet duidelijk. Na de zomer zal ze de situatie opnieuw evalueren.

Premier De Croo en de Kamer spreken steun uit voor minister Wilmès: “Veel moed in deze zeer pijnlijke periode”

Videospeler inladen...

"Tijd geven"

Tijdens haar afwezigheid neemt eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) haar bevoegdheden van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken waar. De voorbije weken werkten De Croo en Wilmès al geregeld in tandem aan internationale dossiers, waaronder ook de oorlog in Oekraïne. “Het was op haar vraag dat ik haar dossiers overneem. Ik ga alles in het werk stellen om dat goed te doen”, reageert De Croo aan VRT NWS.

“Ik vind het verschrikkelijk nieuws voor Sophie, Christopher en hun kinderen. Op een moment als dit is tijd het meest kostbare goed, en we moeten haar die tijd echt kunnen geven. Ik spreek denk ik in naam van heel het land als ik haar veel kracht en moed toewens in wat ongetwijfeld een zeer zware periode is.”

Bekijk hier de volledige reactie van premier Alexander De Croo (Open VLD) op het voorlopige vertrek van Sophie Wilmès (MR):

Videospeler inladen...

Minister van Middenstand David Clarinval (MR) wordt tijdelijk belast met de bevoegdheid Buitenlandse Handel. Hij zal haar ook vervangen in het kernkabinet. Staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) wordt belast met de bevoegdheid Federale Culturele Instellingen.

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez kan Wilmès rekenen op de volledige steun van haar liberale familie. “Sophie Wilmès is een uitzonderlijke vrouw voor ons land en voor de MR. Ze is ook een buitengewone echtgenote en mama. Dit is een heel moeilijk moment. Sophie en Christopher zullen op de steun van de hele liberale familie kunnen rekenen”, schrijft hij op Twitter. “De politiek is misschien een harde wereld, maar je ontmoet er ook fantastische mensen. Sophie is zo een persoon en mijn vriendschap en steun voor haar zijn grenzeloos. Ze is een vechter. Keep fighting.”

Eerste vrouwelijke premier

Sophie Wilmès (47) is sinds 2015 actief in de nationale politiek: eerst als minister van Begroting en Ambtenarenzaken, van oktober 2019 tot september 2020 als eerste minister in de minderheidsregering-Wilmès II. Daarmee was ze de eerste vrouwelijke premier van ons land. In oktober 2020 werd ze vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en de Federale Culturele Instellingen in de Vivaldi-regering.

Samen met haar echtgenoot, de Australische zakenman Christopher Stone, heeft ze vier kinderen.

"Een minister die stopt om de partner te verzorgen, is bij mijn weten nog nooit gebeurd", zegt onze journalist Bart Verhulst live in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen