AFP or licensors

Zeker 10 doden bij explosie aan sjiitische moskee in Afghanistan, IS eist aanslag op

In het noorden van Afghanistan zijn zeker tien doden en tientallen gewonden gevallen bij een explosie aan een sjiitische moskee. Terreurorganisatie IS heeft de aanslag opgeëist. De sjiitische minderheid in Afghanistan is geregeld het slachtoffer van aanslagen van soenitische milities.

In Mazar-i-Sharif, in het noorden van Afghanistan, zijn verschillende doden en gewonden geteld na een explosie aan een sjiitische moskee. Een lokale arts vertelt aan het Amerikaanse persagentschap AP dat er zeker 10 doden zijn gevallen. De Britse omroep BBC heeft het over 11 doden. 

Zeker zo’n 30 tot 40 gewonden zijn naar het ziekenhuis in de buurt overgebracht.

De explosie aan de moskee zou hebben plaatsgevonden terwijl de sjiitische gelovigen zich klaarmaakten om te bidden. De sjiitische minderheid in Afghanistan is geregeld het slachtoffer van geweld en aanslagen, vaak uitgevoerd door soenitische milities, onder wie de terreurorganisatie IS. Het is ook IS die deze aanslag aan de moskee opeist, via een statement op Telegram.

AFP or licensors

Ook in de noordoostelijke Afghaanse stad Kunduz maakte een explosie vandaag slachtoffers. Volgens politiebronnen van BBC gaat het om 4 doden en 18 gewonden. Persbureau Reuters spreekt over zeker 11 doden. De explosie liet een auto ontploffen en vond plaats in de buurt van een politiekantoor. Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de bom.

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel verwondde een bom vandaag ook twee kinderen.

Eerder deze week waren er in Kaboel nog tal van ontploffingen in zeker twee scholen. Daarbij vielen zeker 6 doden en 17 gewonden, onder hen ook kinderen.

Meest gelezen