Twee nieuwe brandweerkazernes in Maasmechelen en Bilzen: met betere accommodatie en bijna energieneutraal

Volgend jaar starten de werken voor 2 nieuwe brandweerkazernes in Oost-Limburg. De gebouwen zullen meer ruimte, een betere accommodatie en moderne voorzieningen bieden. Daarnaast ligt de klemtoon op duurzaamheid en zullen de kazernes bijna energieneutraal zijn.

Maasmechelen en Bilzen krijgen twee nieuwe brandweerkazernes en de werken daarvoor gaan volgend jaar van start. De kazernes van Hoeselt, Bilzen en Maasmechelen waren verouderd en te klein. In Bilzen wordt er uitgeweken naar een nieuwe locatie, aan de Linnerbocht langs de Alden Biesensingel. Daar zullen de kazernes van Hoeselt en Bilzen samensmelten tot nog maar 1 brandweerpost, met het oog op de fusie van die twee gemeenten. 

De nieuwe kazernes zullen bijna energieneutraal zijn, dankzij zonnepanelen, een hoogwaardige isolatie, een warmtepomp en ondergrondse buffering van 200.000 liter regenwater. Het ontwerp voor de kazernes werd gemaakt door architectenbureau Buro B uit Genk. 

Er komen in de nieuwe kazernes ook magazijnen, leslokalen en een ruime garage voor dienstvoertuigen.  Aan de buitenkant wordt een grote luifel voorzien, waardoor brandweerlieden ook kunnen oefenen bij slecht weer. Daarnaast wordt er een sportveld aangelegd voor wie tusssendoor wil sporten.  

De kazernes zouden afgewerkt zijn tegen 2024. In totaal investeert de brandweerzone 7,5 miljoen euro. 

Meest gelezen