Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) haalt uit naar Raad van State na arrest over Oosterweel: "Schending scheiding der machten"

N-VA-voorzitter en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever is bijzonder scherp voor de rechters na het arrest van de Raad van State in verband met Oosterweel en de PFOS-vervuiling. Door het arrest liggen de werken aan de Oosterweelverbinding voor onbepaalde tijd stil. "Onbegrijpelijk", vindt De Wever. Hij vindt het niet kunnen dat de rechters met één arrest 20 jaar praktijk in Vlaamse regelgeving over bodemsanering op zijn kop zetten.

Afgelopen dinsdag kwam het arrest van de Raad van State als een donderslag bij heldere hemel. Volgens de rechter kan bouwheer Lantis niet garanderen dat er geen bijkomende milieu-impact door schadelijke PFOS is. Gevolg: de werken aan de zogenoemde werf van de eeuw worden andermaal stilgelegd.

Rechters moeten recht spreken en geen wetten maken, en dat doen ze steeds vaker

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Ik ga mijn woorden niet wikken of wegen", reageert Bart De Wever (N-VA) in "De afspraak op vrijdag". "Ik vind dat arrest onbegrijpelijk. Het is een arrest dat wetgeving creëert. Ik vind dat echt een schending van de scheiding der machten. Rechters moeten recht spreken en geen wetten maken, en dat doen ze steeds vaker."

Volgens De Wever is dat ook al gebeurd in het migratiedossier. "Politici hebben niet beslist de grenzen open te zetten, rechters hebben dat gedaan. Dat heeft duizenden doden gekost." De N-VA-voorzitter verklaart zich nader: "Als je Europa kan bereiken, zit je in het EVRM (Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, red.). Dat hebben rechters beslist."

Hier beslissen rechters om 20 jaar praktijk in Vlaamse regelgeving op zijn kop te zetten

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Maar laten we het over Oosterweel hebben. "Hier beslissen rechters eigenlijk om 20 jaar praktijk in Vlaamse regelgeving inzake bodemsanering op zijn kop te zetten en te veranderen", aldus De Wever. 

"Dat heeft enorme implicaties, niet alleen voor de Oosterweelwerf, maar eigenlijk voor elke bouwvergunning in Vlaanderen waar een historische vervuiling aanwezig zou kunnen zijn. Dat is bijna overal."

De N-VA-voorzitter waarschuwt dat het op die manier moeilijk dreigt te worden om aannemers te overtuigen aan de slag te gaan op een grote werf. "Dan houdt de welvaart van Vlaanderen op", vindt hij.

Iedereen in Vlaanderen die iets kent van openbare werken is letterlijk van zijn stoel gevallen

N-VA-voorzitter Bart De Wever

Is dit het einde van het Oosterweelproject? "De shock is zo groot dat iedereen in Vlaanderen die iets kent van openbare werken letterlijk van zijn stoel is gevallen", zegt De Wever. Maar hij denkt dat dit de politiek in beweging zal zetten. "Ik denk dat er een grotere ralliëring zal komen dan de huidige meerderheid, om te zeggen "Tot hier en niet verder"."

Een oplossing kan even op zich laten wachten. De N-VA-voorzitter denkt dat er "decretaal werk" nodig is om dit op te lossen. Met andere woorden: een aanpassing van het Vlaamse bodemdecreet. Dat laatste is iets voor de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement. 

Bart De Wever vindt het arrest van de Raad van State "onbegrijpelijk".

Videospeler inladen...

Meest gelezen