Nicolas Maeterlinck

Mechels burgemeester Somers blijft voorstander van fusie, maar "zullen beslissing Boortmeerbeek respecteren"

De aangekondigde fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek staat op erg losse schroeven. Na aanzwellend protest de voorbije dagen, vooral dan in Boortmeerbeek, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD) dat "een beslissing over het formeel opstarten van concrete fusiegesprekken niet aan de orde is".  

De groeiende weerstand van de inwoners van de Vlaams-Brabantse gemeente Boortmeerbeek tegen een fusie met de Antwerpse gemeente Mechelen lijkt de dinsdag voorgestelde plannen van de Open VLD-burgemeesters van beide gemeenten te doorkruisen.

De burgemeester van Mechelen Bart Somers blijft het plan verdedigen, maar zegt elke beslissing van Boortmeerbeek te respecteren. 

“We blijven als goede buren openstaan voor een fusie. Als Boortmeerbeek voor zichzelf heeft uitgemaakt wat de gemeente wil, blijven we steeds bereid om daarover te praten. We geloven echt dat een fusie tussen twee gemeenten een meerwaarde kan zijn. Het zou vooral voor de inwoners van Boortmeerbeek een spijtige zaak indien men niet voor de fusie kiest. Het blijft evident de beslissing van Boortmeerbeek en we respecteren dat", reageert Bart Somers.

Protest

Dinsdag kondigden Mechels titelvoerend burgemeester Bart Somers en zijn Boortmeerbeekse collega Karin Derua (allebei Open VLD) trots aan dat de twee gemeenten in 2025 zouden fuseren. Maar de fusie botste de voorbije dagen op groeiend verzet, vooral dan in Boortmeerbeek, onder meer omdat de Vlaams-Brabantse gemeente bij de provincie Antwerpen zou gaan horen. 

Donderdag trokken boze inwoners naar het gemeentehuis van Boortmeerbeek. Burgemeester Derua slaagde er niet in de gemoederen te bedaren en was genoodzaakt gas terug te nemen. Ze liet onder meer verstaan dat er nog geen sprake was van een definitieve beslissing en dat ze open stond voor een referendum. Ze zei ook open te staan voor voorstellen van andere gemeenten, zoals buurgemeente Zemst.

De geplande opstart van de fusiegesprekken tussen Mechelen en Boortmeerbeek zijn on hold gezet. 

Meest gelezen