Frederik Laurens

Beeld van 6 meter hoge bloemen van Arne Quinze in centrum Gent voor Floraliën

Vandaag is de sculptuur "Lupine Flowers" van kunstenaar Arne Quinze op de Kouter in Gent geplaatst voor de vierjaarlijkse bloemententoonstelling de Gentse Floraliën. Het beeld is bijna 6 meter hoog en is een interpretatie van de lupinebloem. Een bloem die in de wilde natuur niet vaak meer te zien is, zegt de kunstenaar: "Het is een beetje mijn gevecht om de bloem opnieuw te introduceren."

Kunstenaar Arne Quinze uit Sint-Martens-Latem zit op dit moment in Venetië in Italië voor de tweejaarlijkse internationale kunsttentoonstelling de Biënnale. Tegelijkertijd is op de Kouter in Gent zijn kunstwerk van 5,84 meter hoog voor de Gentse Floraliën geïnstalleerd. Net als zijn andere werken, die overal in de wereld worden geplaatst, is het groot én draait het om interactie met de omgeving: "Dat is zo belangrijk. De dag dat we de schoonheid van de natuur weer gaan leren zien, gaan we in een veel harmonieuzere wereld leven."

Lupinebloem als symbool

Het kunstwerk is een sculptuur van een lupinebloem. "Het is een symbool. Ik heb ooit een reis gemaakt van Peking naar Parijs. Hoe dichter ik naar Europa kwam, naar de Westerse beschaving, hoe meer de diversiteit aan fauna en flora verdween. Ook de wilde lupinebloem verdween van Siberië naar de Duitse grens. Dat vond ik zo jammer. Dit kunstwerk toont een beetje mijn gevecht om de bloem opnieuw te introduceren in de natuur."

Dit kunstwerk toont mijn gevecht om de lupinebloem opnieuw te introduceren in de natuur

Kunstenaar Arne Quinze

Zelf heeft hij de bloemen ook staan in zijn tuin in Sint-Martens-Latem. Die tuin toont zijn liefde voor de natuur en voor bloemen: "Er zijn ongeveer 50.000 planten geplant, allemaal heel divers. Er wordt maar één keer in januari gemaaid. Voor de rest laat ik die tuin gewoon zijn gang gaan. De schoonheid die daaruit komt: dat is genieten."

Overal bloemen

De kunstenaar heeft een aantal projecten waarin hij de natuur in het algemeen een handje wil helpen. Er worden bijvoorbeeld bloemenvelden aangeplant, en dat moet: "Wij als creatievelingen moeten ons best doen om de boodschap van meer natuur mee te geven."

Zijn werk wordt overal in de wereld geplaatst, maar Gent heeft toch een speciaal plekje in zijn hart. "Ik ben een getogen Gentenaar en het doet me altijd plezier om daar iets te kunnen betekenen." Twee jaar geleden schonk hij een schilderij vol bloemen aan het Gentse Jan Palfijn-ziekenhuis.

Ondanks de voorliefde van de kunstenaar staat de lupinebloem volgens de Gentse universiteit wel op de "zwarte lijst" van soorten die voor problemen zorgen in onze ecosystemen, want het zou gaan over een invasieve exoot die in heel Europa, en zelfs in Siberië, voor grote problemen zorgt. 

Plaatsing van het beeld.
Frederik Laurens

Gentse Floraliën

Het kunstwerk wordt tijdelijk geplaatst op de Kouter, in het centrum van Gent, voor de Gentse Floraliën. Het gaat om een samenwerking met Coutre, de coworking-plek in de Wolweverskapel in Gent waar ook een expo zal plaatsvinden tijdens de Floraliën.

In mei wordt ook nog een tulp ingehuldigd die de naam van de kunstenaar zal dragen. De Gentse Floraliën vinden plaats van 29 april tot en met 8 mei 2022.

Meest gelezen