1 jaar na de hevige brand op Groot Schietveld: "Een zwarte bladzijde, maar tegelijk een mooi moment"

Morgen is het exact een jaar geleden dat een verwoestende brand uitbrak op het Groot Schietveld in Brecht en Wuustwezel. Die brak uit na schietoefeningen van Defensie met fosforkogels die toen eigenlijk niet gebruikt mochten worden. "Naast de enorme vernietiging van de natuur, is mij vooral de beslissing bijgebleven om 400 mensen ineens te evacueren", getuigt burgemeester Dieter Wouters (CD&V) bij Radio 2 Middag in Antwerpen. 

De burgemeester van Wuustwezel herinnert het zich nog alsof het gisteren was: "Ik krijg eerlijk gezegd nog altijd kippenvel als ik terugdenk aan die dagen. Ik zat door het raam van het gemeentehuis te kijken naar de grote rookwolk en vroeg me af of we mee het slachtoffer zouden worden. Mij is naast de enorme vernietiging van de natuur vooral de beslissing om 400 mensen te evacueren, bijgebleven. Je kan hen een nacht niet thuis laten slapen. Wuustwezel is ook laat ingelicht. De brand vond immers voornamelijk in Brecht plaats. Maar toen draaide de wind ineens." 

Zeggen dat we niet vrezen dat het nog eens kan gebeuren, zou liegen zijn

Dieter Wouters, burgemeester van Wuustwezel

Toch kan ook in de donkerste momenten iets enorm moois ontstaan volgens Wouters: "Die dag is absoluut een zwarte bladzijde in de geschiedenisboeken van beide gemeenten. Maar tegelijk een van de mooiste . We vingen de 400 geëvacueerden op. Zij vonden enorm veel steun bij elkaar. Dat waren mooie en warme momenten. Ook de rest van het dorp droeg zijn steentje bij. Pizzeria's en frituren schonken eten. Bewoners brachten drinken. Een mooi moment van samenhorigheid, terwijl het toen midden in de pandemie eigenlijk verboden was." 

Lees verder onder het volledige gesprek met de burgemeester van Wuustwezel.

Voorkomen kan niet, beheersen wel

De burgemeester geeft toe dat hij en z'n burgers vrezen dat het nog eens kan gebeuren. "Zeggen dat we er geen schrik voor hebben, zou een leugen zijn. Het uitgangspunt is dat we niet kunnen beloven zo'n branden te voorkomen. Samen met Defensie en het Agentschap voor Natuur en Bos moeten we er wel alles aan doen om zo'n natuurbrand altijd onder controle te houden. Daarom zijn verschillende maatregelen genomen: Brandgangen zijn verbreed, jonge en erg brandbare dennen zijn verwijderd en schapen grazen er om begroeiing kort te houden."

Meest gelezen