Buurtbewoners Remostort in Houthalen-Helchteren willen uitgebreid bodemonderzoek: "Stort moet voor altijd dicht blijven"

Uit een bodemstaal dat twee inwoners van Houthalen-Helchteren zelf hebben laten onderzoeken, blijkt dat er in de wijk Lillo te veel cadmium in de grond zit. De wijk ligt vlak bij het Remostort. De inwoners willen nu dat er een uitgebreid onderzoek komt. Volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven kan die hoeveelheid cadmium wijzen op de aanwezigheid van batterijen, maar hij benadrukt dat een staal niet voldoende is om daar grote conclusies uit te trekken.

"We hebben dat staal genomen op de Stakeberg in de wijk Lillo", vertelt buurtbewoner Aldo Rizzuto. "Daarin zat acht keer meer cadmium dan de norm toelaat. Het lab heeft de gemeente op de hoogte gebracht, dus het is geen lachertje denk ik." 

Rizzuto krijgt steun van Jef Lingier uit Houthalen. "Ik vind dat de gemeente de buurt moet informeren en adviseren geen groenten uit hun eigen moestuin te eten. Langdurige blootstelling aan cadmium verstoort de nieren en kan leiden tot longkanker", zegt Lingier. De twee inwoners klagen de gemeentebesturen van Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder aan voor schuldig verzuim.

Eén meting is geen meting, het laat geenszins toe een oordeel te vellen over de situatie

Jan Tytgat, professor toxicologie aan de KU Leuven

Volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven kan de hoeveelheid cadmium in het onderzochte staal op de aanwezigheid van batterijen wijzen. Maar de professor benadrukt dat één staal niet voldoende is om daar grote conclusies uit te trekken. "Eén meting is geen meting, het laat zeker niet toe een oordeel te vellen over de situatie." 

We nemen het staal ernstig

Alain Yzermans, burgemeester Houthalen-Helchteren

"Dinsdag is er een overleg gepland met de gemeente Heusden-Zolder en de milieudiensten", vertelt burgemeester Alain Yzermans (sp.a-Groen-Plus). "We nemen het staal ernstig en gaan -net zoals bij PFAS- met de bevoegde instanties bekijken hoe het nu verder moet. We gaan het staal  ook in de toezichtscommissie rond Remo bekijken en bespreken met de milieu-inspectie diensten en wellicht ook met het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "

Binnenkort wordt de luchtkwaliteit in de buurt van het Remostort opnieuw onderzocht,  ook om de gezondheidsrisico's voor de omwonenden te kunnen inschatten. "In een tweede fase kan het ook gaan om de bodemkwaliteit", gaat de burgemeester verder. Het onderzoek van de luchtkwaliteit komt er nadat buurtbewoner Aldo Rizzuto twee jaar geleden naar de vrederechter stapte. Die oordeelde dat er een grondige studie moest komen. "Er zal worden gemeten op drie plekken op het stort zelf, op drie plekken in de wijk Lindeman in Heusden-Zolder en op vijf plaatsen in de wijk Lillo in Houthalen-Helchteren. We meten in het voorjaar én in de zomer."  

 

Radio 2

Meest gelezen