Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse staat Florida schrapt speciale status van Disney World na rel over "Don't Say Gay Bill"

Het parlement van de Amerikaanse staat Florida heeft een wet goedgekeurd die een einde zou maken aan de speciale voordelen die het pretpark Disney World in die staat geniet. Dat wordt beschouwd als een strafmaatregel omdat Disney kritiek had geuit op nieuwe wetten die homoseksualiteit onbespreekbaar maken in lagere scholen. Die wet is er gekomen onder invloed van de conservatieve gouverneur Ron DeSantis.

Vrijdag heeft gouverneur DeSantis zijn handtekening onder de wet gezet, wat betekent dat er in juni volgend jaar een einde komt aan de speciale status die Disney World nabij Orlando in Florida geniet. Die status werd in 1967 ingevoerd en geeft Disney toch opvallend veel invloed. 

Als Disney er zelf geen projecten meer kan financieren, zullen veel van die kosten op de belastingbetaler terechtkomen

Björn Soenens

Concreet vormt Disney World daar volgens collega Björn Soenens in "De wereld vandaag" op Radio 1 een eigen district binnen die staat waar het zelf beslissingen kan nemen inzake ruimtelijke ordening, investeringen, veiligheid, uitbreiding en dergelijke meer. Zo heeft Disney World een eigen brandweer en betaalt het in Florida weinig belastingen. Dat is echter relatief, aldus Björn Soenens, want jaarlijks trekt het park 50 miljoen bezoekers die wel belastingen betalen en verschaft het werk aan tienduizenden mensen in de staat. 

Als bovendien de speciale status van Disney World vervalt, zal de overheid -en dus de belastingbetaler in Florida- zelf moeten opdraven voor een aantal diensten en kosten. Daar bovenop slaat Disney terug en wil het geen geld meer geven aan de kiescampagnes van Republikeinen, merkt Soenens op. Daar staat dan tegenover dat de Republikeinen in het Congres dan weer zouden dwarsliggen als in 2024 het intellectueel eigendomsrecht van Disney op Mickey Mouse verlengd zou moeten worden. 

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens uit "De wereld vandaag":

Gouverneur DeSantis vs. Mickey Mouse

Aanleiding voor de rel is de kritiek van het bedrijf Disney op een nieuwe wet die in Florida is goedgekeurd. Die "Don't Say Gay Bill" zoals hij soms genoemd wordt, verbiedt lagere scholen om in de les te spreken over homoseksualiteit en transgenders. Scholen en ouders die dat toch doen, kunnen gerechtelijk vervolgd worden door bezorgde ouders of andere belanghebbenden. 

Voorstanders zeggen dat jongeren zo beschermd worden tegen ongepaste informatie; tegenstanders spreken over kneuterigheid en stigmatisering of het in de steek laten van jongeren met niet-traditionele seksualiteit. 

Eind maart ondertekende gouverneur Ron DeSantis de omstreden wet.

Videospeler inladen...

De wet is er gekomen dankzij conservatieve Republikeinen zoals de lokale gouverneur Ron DeSantis. Die heeft van die wet een belangrijk strijdpunt gemaakt en beschikt over een meerderheid in het parlement van de staat. Die wet maakt deel uit van een aantal juridische beperkingen waarmee de Republikeinen de conservatieve kiezers in de VS willen plezieren. Het gaat dan onder meer om het bannen van sommige boeken uit scholen, uit openbare bibliotheken en dergelijke. Dat gaat niet enkel over seksualiteit of abortus, maar ook over racisme, antisemitisme en sociaal onrecht. 

Die gouverneur DeSantis heeft hogere ambities en wil president worden en is zo een concurrent aan het worden voor Donald Trump, aldus Soenens. Die omschrijft DeSantis als "erg trumpiaans in zijn ideeën en stijl, maar minder schreeuwerig en hij is jong en erg populair."

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen