European Energy Award voor Hasselt, Lommel en Lanaken

De gemeenten Hasselt, Lanaken en Lommel ontvingen het internationale European Energy Award-certificaat. Daarmee worden ze beloond voor hun lokale klimaat- en energiebeleid. 

In 2018 ondertekenden Hasselt, Lanaken, Lommel en Leuven als eerste gemeenten het vierjarige begeleidingstraject van European Energy Award. Daarmee engageerden ze zich om hun CO2-uitstoot sterk te verminderen tegen 2030. Als lokale besturen het traject ondertekenen, zoals deze 3 Limburgse gemeenten, dan moeten zij een multidisciplinaire stuurgroep oprichten. Dat houdt in dat je alle klimaatopties bekijkt met onder meer verantwoordelijken voor ruimtelijke ordening en bedrijventerreinen. "Alles hangt samen, dus moeten de kennis en bevoegdheden die vaak verspreid zitten over verschillende diensten, samengebracht worden”, zegt adviseur Koen Reynaerts.

Ook Hasselt is op dit moment op zoek naar zo'n multidisciplinaire groep. "We zoeken mensen die zo representatief mogelijk zijn, burgers, bedrijven, organisaties en mensen uit het middenveld", zegt schepen van klimaat Nele Kelchtermans (RoodGroen+). "Hopelijk kan die groep ons verschillende insteken geven voor hoe we beter met de klimaatverandering kunnen omgaan."

Meest gelezen