Fabriek Ferrero in Aarlen ligt nog altijd stil na salmonellaschandaal

De productie bij chocoladefabrikant Ferrero in Aarlen ligt nog altijd stil na een salmonellabesmetting die in heel Europa mensen ziek maakte. Vandaag was er een vergadering tussen directie en vakbonden. De personeelsleden krijgen, zoals tien dagen geleden is afgesproken, hun loon uitbetaald tot 8 mei. Over wat er daarna zal gebeuren als de productie niet kan worden heropgestart, is nog geen duidelijkheid.

"Het management werkt momenteel aan een heropstartplan dat het zal moeten voorleggen aan het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). Als het plan wordt goedgekeurd, kan de fabriek weer open", zegt Sylviane Arnould van de christelijke vakbond. "Er zal eerst een onderhoud van de productielijnen nodig zijn. "

De personeelsleden van de fabriek krijgen, zoals tien dagen geleden is afgesproken, hun loon uitbetaald tot 8 mei. Wat er daarna zal gebeuren, als de productie niet kan worden heropgestart, is nog niet duidelijk, zegt de vakbondsvrouw.

De situatie is moeilijker voor de tijdelijke arbeiders, die zonder activiteit niet kunnen terugkeren naar de fabriek. De directie zou aan een 60-tal van hen een contract van bepaalde duur hebben aangeboden, aldus Arnould. "De seizoensarbeiders zijn onontbeerlijk als de fabriek weer heropstart. Het is dus belangrijk om contact met hen te houden." Op 2 mei zien vakbonden en directie elkaar opnieuw.  

Enkele weken geleden werd salmonella aangetroffen in een aantal producten van Ferrero, waaronder de chocolade eieren van Kinder Surprise. De besmetting was afkomstig van de fabriek in Aarlen; het FAVV liet die begin april sluiten en lanceerde een grootschalige terugroepactie. In de fabriek werken tussen de 500 à 1.000 mensen, afhankelijk van het seizoen.

Meest gelezen